Chipsy makaronowe z airfryera

Lubella

Chrupiące, złociste i pełne smaku – chipsy makaronowe z airfryera to idealny wybór dla miłośników oryginalnych przekąsek. Wystarczy ugotowany makaron, odrobina oliwy, parmezan oraz ulubione przyprawy. To świetna alternatywa dla klasycznych chipsów ziemniaczanych – pieczone we frytkownicy beztłuszczowej są mniej kaloryczne i idealnie sprawdzą się na wieczór filmowy, imprezę lub jako dodatek do dipów. To także świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego makaronu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiące, złociste i pełne smaku – chipsy makaronowe z airfryera to idealny wybór dla miłośników oryginalnych przekąsek. Wystarczy ugotowany makaron, odrobina oliwy, parmezan oraz ulubione przyprawy. To świetna alternatywa dla klasycznych chipsów ziemniaczanych – pieczone we frytkownicy beztłuszczowej są mniej kaloryczne i idealnie sprawdzą się na wieczór filmowy, imprezę lub jako dodatek do dipów. To także świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego makaronu. Życzymy smacznego!
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g makaron lubella kokardki
1 łyżka oliwa
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. czosnek granulowany
1 łyżecz. papryka wędzona
0.50 łyżecz. oregano suszone
3 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Odcedź makaron i odstaw, żeby odparowała z jego powierzchni woda.
Przełóż makaron do miski i dodaj oliwę, sól, pieprz, czosnek w proszku, paprykę, oregano i parmezan. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy dobrze pokryły makaron.
Wstaw do airfryera ustawionego na 180°C na około 15-20 minut, potrząsając koszykiem co kilka minut, aż chipsy staną się złociste i chrupiące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.