Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Pamiętacie zupki chińskie? Dużo makaronu i torebeczki z ukrytym smakiem do zalania wodą? Jakoś ta chińszczyzna jest obecna w naszym życiu od kilku dobrych lat. Przypomina mi się czasem jedzenie w chińskich budkach na dworcach. Dla głodnego człowieka, który ma przed sobą jeszcze wiele kilometrów podróży zapach jedzenia snujący się między autobusami czy na kolei jest mocno kuszący. Na dalszy plan schodzi czystość takiej budki, czy jakość produktów użytych do potrawy. Głód i podrażnione zmysły wypychają człowieka do kolejki po sajgonki, żeberka w pięciu smakach, nieokreślone coś-tam w sosie słodko-kwaśnym czy chrupiącą rybę w cieście kokosowym z ryżem lub makaronem. „Chiński smak” to specyficzne przyprawy, pośpiech i sytość na kilka godzin. Zamarzyło mi się za dawnymi czasami, spróbowałem odtworzyć smak i tak oto powstała polska, domowa ala chińszczyzna.
1 | Szczypta |
Mielona papryka
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
1 | Szklanka |
bulion drobiowy
|
|
1 | Sztuka | ||
1 | Sztuka |
marchew
|
|
1 | Sztuka |
imbir
|
|
1 | Łyżka |
mąka ziemniaczana
|
|
3 | Łyżki |
sos sojowy
|
|
2 | Łyżki |
curry
|
|
10 | Dekagramów |
Wołowina
|
|
10 | Dekagramów |
Fasolka szparagowa mrożona
|
|
10 | Dekagramów |
pieczarki
|
|
0.5 | Sztuki |
por
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |