Chińskie noodles z kurczakiem i kapustą

m7
Chińskie noodles z kurczakiem i kapustą

0

0 / 0

kluski chińskie - przepis szybki łatwy i przyjemny :)

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

250 g makaron chiński

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. czosnek

2 szt. cebula dymka

1 szt. kapusta pekińska

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka wino

1 łyżka sezam nasiona

3 łyżka olej sezamowy

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki, polać sosem sojowym jasnym, skropić winem, posolić, popieprzyć i odstawić do zamarynowania na 20 minut. W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Na woku rozgrzać trochę oleju (najlepiej sezamowego) i wrzucić posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, po czym dodać zamarynowanego kurczaka. Mięso usmażyć i zdjąć z woka. Poszatkować kapustę i posiekać cebulkę. Ponownie rozgrzać woka i wlać trochę oleju. Wrzucić cebulkę, a po chwili kapustę. Smażyć mieszając około 2 minuty i zdjąć z woka. Odcedzony makaron wrzucić na rozgrzany olej (musi być go trochę więcej, żeby makaron nie przywierał) smażyć przez chwilę po czym dodać mięso i kapustę. Ja jednak nie smażyłam makaronu w oleju tylko dodałam makaron do woka z kapusta, mięsem i wszystko razem wymieszałam i skropiłam sosem sojowym ciemnym chwilkę podsmażyłam. Na koniec posypać garścią przyprażonych ziaren sezamu". Akurat sezamu nie miałam więc ten etap został pominięty. Smacznego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły