0

Składniki

1 Szczypta
pieprz
250 Gramów
Makaron chiński
1 Sztuka
pierś kurczaka
1 Sztuka
czosnek
2 Sztuki
cebula dymka
1 Sztuka
kapusta pekińska
2 Łyżki
sos sojowy
2 Łyżki
sos sojowy
2 Łyżki
Wino
1 Łyżka
Sezam nasiona
3 Łyżki
Olej sezamowy
0.5 Łyżeczki
sól
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki, polać sosem sojowym jasnym, skropić winem, posolić, popieprzyć i odstawić do zamarynowania na 20 minut. W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Na woku rozgrzać trochę oleju (najlepiej sezamowego) i wrzucić posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, po czym dodać zamarynowanego kurczaka. Mięso usmażyć i zdjąć z woka. Poszatkować kapustę i posiekać cebulkę. Ponownie rozgrzać woka i wlać trochę oleju. Wrzucić cebulkę, a po chwili kapustę. Smażyć mieszając około 2 minuty i zdjąć z woka. Odcedzony makaron wrzucić na rozgrzany olej (musi być go trochę więcej, żeby makaron nie przywierał) smażyć przez chwilę po czym dodać mięso i kapustę. Ja jednak nie smażyłam makaronu w oleju tylko dodałam makaron do woka z kapusta, mięsem i wszystko razem wymieszałam i skropiłam sosem sojowym ciemnym chwilkę podsmażyłam. Na koniec posypać garścią przyprażonych ziaren sezamu". Akurat sezamu nie miałam więc ten etap został pominięty. Smacznego.

Opis

kluski chińskie - przepis szybki łatwy i przyjemny :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!