Chińskie noodles z kurczakiem i kapustą

m7

kluski chińskie - przepis szybki łatwy i przyjemny :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
497
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
kluski chińskie - przepis szybki łatwy i przyjemny :)
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
250 g makaron chiński
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. czosnek
2 szt. cebula dymka
1 szt. kapusta pekińska
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka wino
1 łyżka sezam nasiona
3 łyżka olej sezamowy
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki, polać sosem sojowym jasnym, skropić winem, posolić, popieprzyć i odstawić do zamarynowania na 20 minut. W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Na woku rozgrzać trochę oleju (najlepiej sezamowego) i wrzucić posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, po czym dodać zamarynowanego kurczaka. Mięso usmażyć i zdjąć z woka. Poszatkować kapustę i posiekać cebulkę. Ponownie rozgrzać woka i wlać trochę oleju. Wrzucić cebulkę, a po chwili kapustę. Smażyć mieszając około 2 minuty i zdjąć z woka. Odcedzony makaron wrzucić na rozgrzany olej (musi być go trochę więcej, żeby makaron nie przywierał) smażyć przez chwilę po czym dodać mięso i kapustę. Ja jednak nie smażyłam makaronu w oleju tylko dodałam makaron do woka z kapusta, mięsem i wszystko razem wymieszałam i skropiłam sosem sojowym ciemnym chwilkę podsmażyłam. Na koniec posypać garścią przyprażonych ziaren sezamu". Akurat sezamu nie miałam więc ten etap został pominięty. Smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
497
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.