Chińskie noodles z kurczakiem i kapustą
m7
kluski chińskie - przepis szybki łatwy i przyjemny :)
0
0 / 0
kluski chińskie - przepis szybki łatwy i przyjemny :)
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz
250 g makaron chiński
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. czosnek
2 szt. cebula dymka
1 szt. kapusta pekińska
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka wino
1 łyżka sezam nasiona
3 łyżka olej sezamowy
0.50 łyżeczka sól
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki, polać sosem sojowym jasnym, skropić winem, posolić, popieprzyć i odstawić do zamarynowania na 20 minut. W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Na woku rozgrzać trochę oleju (najlepiej sezamowego) i wrzucić posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, po czym dodać zamarynowanego kurczaka. Mięso usmażyć i zdjąć z woka. Poszatkować kapustę i posiekać cebulkę. Ponownie rozgrzać woka i wlać trochę oleju. Wrzucić cebulkę, a po chwili kapustę. Smażyć mieszając około 2 minuty i zdjąć z woka. Odcedzony makaron wrzucić na rozgrzany olej (musi być go trochę więcej, żeby makaron nie przywierał) smażyć przez chwilę po czym dodać mięso i kapustę. Ja jednak nie smażyłam makaronu w oleju tylko dodałam makaron do woka z kapusta, mięsem i wszystko razem wymieszałam i skropiłam sosem sojowym ciemnym chwilkę podsmażyłam. Na koniec posypać garścią przyprażonych ziaren sezamu". Akurat sezamu nie miałam więc ten etap został pominięty. Smacznego.