Chińskie danie domowe
m7
Danie, które uwielbiam.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.0 / 11
Danie, które uwielbiam.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
5 szczyp. sól, pieprz
0.50 szkl. pędy bambusa
3 szt. marchew
3 szt. ryż biały
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka zielona
10 szt. grzyby mun
3 łyżka olej słonecznikowy
2 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć je solą oraz pieprzem. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Cebule pokroić w półplasterki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Grzybki mun pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pierś z kurczaka i podsmażać. Uprzednio wymoczone i pokrojone w paski grzybki mung( przeważnie używam suszonych) dodać do mięsa wraz z warzywami zaczynając od marchewki, nastepnie cebulę, pędy bambusa i obie papryki, następnie dodać sos sojowy.
Całość dusić( najlepiej w woku) do miękkości. Doprawic do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.