1

Składniki

600 Mililitrów
woda
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
2 Łyżeczki
przyprawa
275 Gramów
Ryż biały długoziarnisty
350 Gramów
Filet wieprzowy
25 Gramów
Mąka kukurydziana
25 Gramów
Cukier brązowy
100 Gramów
marchew
100 Gramów
groszek zielony
15 Gramów
masło
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
papryka czerwona
2 Łyżki
olej słonecznikowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ryż umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do dużego garnka i zalać lekko osoloną zimną wodą, by był całkowicie przykryty. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 9 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
  2. w tym czasie pokroić filet wieprzowy ostrym nożem w cienkie paski i odłożyć na bok.
  3. przyprawę "5 smaków", mąkę kukurydzianą, 1 jajko i cukier wymieszać. W tej panierce obtaczać paseczki mięsa dokładnie ze wszystkich stron.
  4. olej rozgrzać w dużym woku. Włożyć paseczki mięsa i smażyć na dużym ogniu, aby stały się chrupiące. Gdy będą już gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
  5. cebulę pokroić na małe kawałki.
  6. cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i groszek smażyć w woku 5 minut mieszając.
  7. do woka ponownie włożyć mięso, dodać ryż i smażyć przez 5 minut.
  8. rozgrzać masło na patelni. Wlać 2 roztrzepane jajka i podgrzewać, by się ścięły. Omlet pokroić na cienkie paseczki, dodać do mieszanki ryżowo-mięsnej i podawać id razu. Lub prościej - zrobić po prostu jajecznicę

Opis

Pyszne danie z woka. Wyszła mi bardzo ciekawa mieszanka smaków: ostro-słodka, ale przyznaję, że ja sypię sporo pieprzu ;)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!