Chińska wieprzowina z ryżem i jajkiem

m7
Chińska wieprzowina z ryżem i jajkiem

1

0 / 0

Pyszne danie z woka. Wyszła mi bardzo ciekawa mieszanka smaków: ostro-słodka, ale przyznaję, że ja sypię sporo pieprzu ;)

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 woda

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 łyżeczka przyprawa

275 g ryż biały długoziarnisty

350 g filet wieprzowy

25 g mąka kukurydziana

25 g cukier brązowy

100 g marchew

100 g groszek zielony

15 g masło

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

1 szt. papryka czerwona

2 łyżka olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Ryż umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do dużego garnka i zalać lekko osoloną zimną wodą, by był całkowicie przykryty. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 9 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.

2

w tym czasie pokroić filet wieprzowy ostrym nożem w cienkie paski i odłożyć na bok.

3

przyprawę "5 smaków", mąkę kukurydzianą, 1 jajko i cukier wymieszać. W tej panierce obtaczać paseczki mięsa dokładnie ze wszystkich stron.

4

olej rozgrzać w dużym woku. Włożyć paseczki mięsa i smażyć na dużym ogniu, aby stały się chrupiące. Gdy będą już gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na bok.

5

cebulę pokroić na małe kawałki.

6

cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i groszek smażyć w woku 5 minut mieszając.

7

do woka ponownie włożyć mięso, dodać ryż i smażyć przez 5 minut.

8

rozgrzać masło na patelni. Wlać 2 roztrzepane jajka i podgrzewać, by się ścięły. Omlet pokroić na cienkie paseczki, dodać do mieszanki ryżowo-mięsnej i podawać id razu. Lub prościej - zrobić po prostu jajecznicę

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły