Chimichanga – smażone burrito

Łowicz
Chimichanga – smażone burrito

1

0 / 0

Chimichanga to smażone burrito pochodzące z kuchni meksykańskiej, które łączy w sobie delikatną tortillę, czerwoną cebulę, czarną fasolę, mięso mielone, ser cheddar i aromatyczne przyprawy. Całość jest smażona na oleju, dzięki czemu jest chrupiąca i aromatyczna. To danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

500 g mięso mielone wołowe

200 g ser cheddar

8 szt. tortilla

2 szt. czerwona cebula

1 szt. olej do smażenia

1 puszka fasola czarna

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. kmin rzymski

1 szczyp. czosnek mielony

1 szczyp. papryka wędzona

1 szt. szczypiorek do posypania

1 szt. jogurt naturalny

1 szt. salsa

Przygotowanie


1

Cebule czerwone kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni. Następnie dodajemy mieloną wołowinę i smażymy przez około 3 minuty.

2

Do smażonego mięsa wrzucamy koncentrat pomidorowy, przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę.

3

Na osobnej patelni wylewamy puszkę fasoli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż cała woda wyparuje i po tym za pomocą tłuczka do ziemniaków ugniatamy fasolę (nie musi być rozgnieciona dokładnie).

4

Rozgniecioną fasolę mieszamy z mięsem. Gotowy farsz układamy na plackach tortilli. Posypujemy serem cheddar i zawijamy bardzo szczelnie.

5

Rozgrzewamy olej na patelni tak, aby chimichanga była zanurzona w połowie i smażymy na złocisty kolor.

6

Chimichangę podajemy z pikantną salsą pomidorową, jogurtem naturalnym i posypujemy całość serem cheddar i szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły