Chimichanga – smażone burrito
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Chimichanga – smażone burrito](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707988356816.jpg&w=3840&q=75)
Chimichanga to smażone burrito pochodzące z kuchni meksykańskiej, które łączy w sobie delikatną tortillę, czerwoną cebulę, czarną fasolę, mięso mielone, ser cheddar i aromatyczne przyprawy. Całość jest smażona na oleju, dzięki czemu jest chrupiąca i aromatyczna. To danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.
1
0 / 0
Chimichanga to smażone burrito pochodzące z kuchni meksykańskiej, które łączy w sobie delikatną tortillę, czerwoną cebulę, czarną fasolę, mięso mielone, ser cheddar i aromatyczne przyprawy. Całość jest smażona na oleju, dzięki czemu jest chrupiąca i aromatyczna. To danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
500 g mięso mielone wołowe
200 g ser cheddar
8 szt. tortilla
2 szt. czerwona cebula
1 szt. olej do smażenia
1 puszka fasola czarna
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. kmin rzymski
1 szczyp. czosnek mielony
1 szczyp. papryka wędzona
1 szt. szczypiorek do posypania
1 szt. jogurt naturalny
1 szt. salsa
Przygotowanie
Cebule czerwone kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni. Następnie dodajemy mieloną wołowinę i smażymy przez około 3 minuty.
Do smażonego mięsa wrzucamy koncentrat pomidorowy, przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę.
Na osobnej patelni wylewamy puszkę fasoli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż cała woda wyparuje i po tym za pomocą tłuczka do ziemniaków ugniatamy fasolę (nie musi być rozgnieciona dokładnie).
Rozgniecioną fasolę mieszamy z mięsem. Gotowy farsz układamy na plackach tortilli. Posypujemy serem cheddar i zawijamy bardzo szczelnie.
Rozgrzewamy olej na patelni tak, aby chimichanga była zanurzona w połowie i smażymy na złocisty kolor.
Chimichangę podajemy z pikantną salsą pomidorową, jogurtem naturalnym i posypujemy całość serem cheddar i szczypiorkiem.