Chili sin carne

EkspertOdKuchni
Chili sin carne

0

0 / 0

Chili sin carne to aromatyczne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które jest odpowiednikiem tradycyjnego chili con carne, ale w wersji wegetariańskiej. Sama nazwa „sin carne” dosłownie oznacza „bez mięsa” po hiszpańsku. To wyjątkowo smaczne i sycące połączenie soczewicy, cebuli, papryki, fasoli, kukurydzy, pomidorów i wyrazistych przypraw. Chili sin carne można serwować zarówno na obiad, gdzie świetnie będzie smakować w towarzystwie ryżu, jak i w ramach przekąski w duecie z nachosami. To idealny wybór dla wszystkich miłośników pikantnych i rozgrzewających potraw. Smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g soczewica czerwona

1 szt. cebula

500 bulion warzywny

1 szt. papryka czerwona

1 pusz. fasola czerwona konserwowa

1 pusz. kukurydza konserwowa

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

500 przecier pomidorowy łowicz

2 łyżeczka papryka w proszku

2 łyżeczka kmin rzymski

2 łyżeczka suszone oregano

0.50 łyżeczka pieprz cayenne

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Obraną cebulę posiekaj na drobną kosteczkę.

2

Soczewicę dokładnie odcedź.

3

W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulkę. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj soczewicę.

4

Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i wszystkie przyprawy.

5

Smaż jeszcze przez chwilę, a następnie całość zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut.

6

W międzyczasie odcedź i opłucz fasolę i kukurydzę konserwową, a następnie wrzuć je do garnka i co jakiś czas mieszaj.

7

Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przecier z pomidorów i kontynuuj gotowanie przez około 15-20 minut. Dopraw w razie potrzeby.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły