Chili sin carne
EkspertOdKuchni
Chili sin carne to aromatyczne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które jest odpowiednikiem tradycyjnego chili con carne, ale w wersji wegetariańskiej. Sama nazwa „sin carne” dosłownie oznacza „bez mięsa” po hiszpańsku. To wyjątkowo smaczne i sycące połączenie soczewicy, cebuli, papryki, fasoli, kukurydzy, pomidorów i wyrazistych przypraw. Chili sin carne można serwować zarówno na obiad, gdzie świetnie będzie smakować w towarzystwie ryżu, jak i w ramach przekąski w duecie z nachosami. To idealny wybór dla wszystkich miłośników pikantnych i rozgrzewających potraw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chili sin carne to aromatyczne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które jest odpowiednikiem tradycyjnego chili con carne, ale w wersji wegetariańskiej. Sama nazwa „sin carne” dosłownie oznacza „bez mięsa” po hiszpańsku. To wyjątkowo smaczne i sycące połączenie soczewicy, cebuli, papryki, fasoli, kukurydzy, pomidorów i wyrazistych przypraw. Chili sin carne można serwować zarówno na obiad, gdzie świetnie będzie smakować w towarzystwie ryżu, jak i w ramach przekąski w duecie z nachosami. To idealny wybór dla wszystkich miłośników pikantnych i rozgrzewających potraw. Smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g soczewica czerwona
1 szt. cebula
500 bulion warzywny
1 szt. papryka czerwona
1 puszka fasola czerwona konserwowa
1 puszka kukurydza konserwowa
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
500 przecier pomidorowy łowicz
2 łyżecz. papryka w proszku
2 łyżecz. kmin rzymski
2 łyżecz. suszone oregano
0.50 łyżecz. pieprz cayenne
2 łyżka olej
Przygotowanie
Obraną cebulę posiekaj na drobną kosteczkę.
Soczewicę dokładnie odcedź.
W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulkę. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj soczewicę.
Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i wszystkie przyprawy.
Smaż jeszcze przez chwilę, a następnie całość zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut.
W międzyczasie odcedź i opłucz fasolę i kukurydzę konserwową, a następnie wrzuć je do garnka i co jakiś czas mieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przecier z pomidorów i kontynuuj gotowanie przez około 15-20 minut. Dopraw w razie potrzeby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.