Chili con carne w plackach tortilla

m7
Chili con carne w plackach tortilla

Średnia 0 / 0

Oceń!

Trochę Meksyku na polskim talerzu.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. chili

1 łyżecz. kumin

1 łyżecz. oregano

500 g mięso mielone wołowe

4 szt. placki tortilla

1 szt. cebula

1 szt. fasola czerwona

1 szt. kukurydza konserwowa

1 szt. papryka czerwona

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. pomidory krojone łowicz

2 łyżka oliwa

4 łyżka passata pomidorowa łowicz

Przygotowanie


Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekane cebule, dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę pod przykrywką.

Dodajemy mięso, mieszając smażymy.

Dodajemy pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem wołowym).

Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i chwilę razem gotujemy.

Podajemy na gorąco z plackami tortilli.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

579

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły