Chili con carne w plackach tortilla
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Chili con carne w plackach tortilla](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974979864.jpeg&w=3840&q=75)
Trochę Meksyku na polskim talerzu.
0
0 / 0
Trochę Meksyku na polskim talerzu.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. kumin
1 łyżecz. oregano
500 g mięso mielone wołowe
4 szt. placki tortilla
1 szt. cebula
1 szt. fasola czerwona
1 szt. kukurydza konserwowa
1 szt. papryka czerwona
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. pomidory krojone łowicz
2 łyżka oliwa
4 łyżka passata pomidorowa łowicz
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekane cebule, dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę pod przykrywką.
Dodajemy mięso, mieszając smażymy.
Dodajemy pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem wołowym).
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i chwilę razem gotujemy.
Podajemy na gorąco z plackami tortilli.