Chili con carne
kontakt_1
0
0 / 0
Połączenie intensywnego smaku i aromatów — chili con carne, czyli tradycyjne meksykańskie danie z czerwoną fasolą, którego ostrość doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Podawane z ryżem nasyci każdego, a pikantny smak sprawi, że poczujesz się jak w Meksyku. Idealny pomysł na obiad dla tych, którzy cenią sobie wyraziste potrawy.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
1 szt. papryczka chili
20 g oliwa z oliwek
250 g mięso mielone wołowe
250 g mięso mielone wieprzowe
1000 g pomidory krojone łowicz
1.50 łyżeczka mielone chili
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
250 g czerwona fasola w puszce
250 g kukurydza w puszce
Przygotowanie
Kroimy cebulę i chili w drobną kostkę. Dusimy je na oliwie z oliwek.
Do cebuli dodajemy mieloną wołowinę, wieprzowinę i nadal dusimy przez około 5-10 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, chilli mielone, sól i pieprz. Całość gotujemy przez 15 minut.
Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
Chili con carne serwujemy z ugotowanym ryżem.