Chili con carne
kontakt_1
Połączenie intensywnego smaku i aromatów — chili con carne, czyli tradycyjne meksykańskie danie z czerwoną fasolą, którego ostrość doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Podawane z ryżem nasyci każdego, a pikantny smak sprawi, że poczujesz się jak w Meksyku. Idealny pomysł na obiad dla tych, którzy cenią sobie wyraziste potrawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Połączenie intensywnego smaku i aromatów — chili con carne, czyli tradycyjne meksykańskie danie z czerwoną fasolą, którego ostrość doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Podawane z ryżem nasyci każdego, a pikantny smak sprawi, że poczujesz się jak w Meksyku. Idealny pomysł na obiad dla tych, którzy cenią sobie wyraziste potrawy.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
1 szt. papryczka chili
20 g oliwa z oliwek
250 g mięso mielone wołowe
250 g mięso mielone wieprzowe
1000 g pomidory krojone łowicz
1.50 łyżecz. mielone chili
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
250 g czerwona fasola w puszce
250 g kukurydza w puszce
Przygotowanie
Kroimy cebulę i chili w drobną kostkę. Dusimy je na oliwie z oliwek.
Do cebuli dodajemy mieloną wołowinę, wieprzowinę i nadal dusimy przez około 5-10 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, chilli mielone, sól i pieprz. Całość gotujemy przez 15 minut.
Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
Chili con carne serwujemy z ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.