Chili con carne

kontakt_1
Chili con carne

1

0 / 0

Połączenie intensywnego smaku i aromatów — chili con carne, czyli tradycyjne meksykańskie danie z czerwoną fasolą, którego ostrość doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Podawane z ryżem nasyci każdego, a pikantny smak sprawi, że poczujesz się jak w Meksyku. Idealny pomysł na obiad dla tych, którzy cenią sobie wyraziste potrawy.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cebula

1 szt. papryczka chili

20 g oliwa z oliwek

250 g mięso mielone wołowe

250 g mięso mielone wieprzowe

1000 g pomidory krojone łowicz

1.50 łyżecz. mielone chili

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

250 g czerwona fasola w puszce

250 g kukurydza w puszce

Przygotowanie


1

Kroimy cebulę i chili w drobną kostkę. Dusimy je na oliwie z oliwek.

2

Do cebuli dodajemy mieloną wołowinę, wieprzowinę i nadal dusimy przez około 5-10 minut.

3

Dodajemy pomidory z puszki, chilli mielone, sól i pieprz. Całość gotujemy przez 15 minut.

4

Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.

5

Chili con carne serwujemy z ugotowanym ryżem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

483

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły