Chili Con Carne

ArturNowakowski
Chili Con Carne

0

0 / 0

Chili con carne to potrawa popularna obecnie nie tylko w USA, ale na całym świecie. Chili z mięsem, bo tak brzmi tłumaczenie nazwy potrawy z języka hiszpańskiego, wywodzi się z kuchni teksańsko-meksykańskiej. Kuchnia tex-mex narodziła się w Teksasie i jest mieszanką kuchni amerykańskiej oraz kuchni meksykańskiej (Teksas jest częścią USA dopiero od 1845 roku, jest tam również największy odsetek mniejszości meksykańskiej w całych Stanach). Chili con carne to potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym nieco ostrzejszą kuchnię. Przygotowywane z wołowego mięsa, chilli oraz aromatycznych przypraw danie podawane jest na kilka sposobów. W wersji obiadowej z ryżem, jako dodatek do nachosów, burrito czy nawet pizzy. Danie, poza niezwykłym smakiem, ma również inne atuty, z łatwością przygotujemy je z dostępnych w polskich sklepach składników, a z jego wykonaniem poradzi sobie nawet największy kuchenny laik.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mielona wołowina

400 g pomidory krojone łowicz

400 g puszka czerwonej fasoli

1 szt. cebula

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka mielone chili

1 łyżeczka pieprz świeżo mielony

1 łyżeczka mielony kmin

1 łyżeczka papryka mielona

1 szt. papryczka habanero

5 szt. papryczka piri-piri

2 szt. papryka peperoni

2 szt. papryczki jalapeno

200 g ryż

300 bulion wołowy

Przygotowanie


1

1. Do przygotowania chili con carne potrzebne potrzebować ostrych papryczek. Najfajniejszy efekt daje pomieszanie ze sobą kilku rodzajów papryk, jeśli jednak zastosujesz tylko jedno, też zastosujesz dobre dobre Uważajcie z ostrymi paprykami. Potrawa według tego przepisu jest bardzo ostra, jeśli chcecie, aby Wasze danie było mniej ostre, zamiast papryczki habanero i piri-piri stosujecie mniej ostrych odmian. Ja użyłem papryczek, które zawierają ważą około 70 gramów. 2. Papryczkę habanero, która jest najostrzejsza usuwamy pestek i drobno kroimy.Papryczki piri-piri kroimy na małe kawałki razem z pestkami.Zielone peperoni usuwawamy pestek i kroimy na plasterki. 3. Cebulę kroimy w kostkę. 4. Garnek umieszczamy na średnim ogniu, na średnim palniku. Wlewamy do niego dwie łyżki oliwy i wrzucamy 500 gramów mielonej wołowiny oraz posypujemy łyżeczką soli.Nie trzeba czekać, aż garnek będzie gorący, wszystko możemy wrzucić, kiedy będzie podgrzewa. 5. Do mięsa dorzucamy pokrojone wcześniej papryki oraz cebulę. Smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. 6. W tym czasie możemy przygotować mieszankę przypraw. Do miseczki wsypujemy łyżeczkę kminu rzymskiego. UWAGA: Kmin rzymski (ang. Kmin) to nie jest to samo co kminek (ang. Caraway). W tej potrawie należy użyć kminu rzymskiego. 7. Dodajemy łyżeczkę zmielonego czarnego pieprzu. 8. Dodajemy łyżeczkę zmielonego suszu z chili. Taki suszarki kupić w sklepie, sprzedawane są tam również całe suszone papryczki, które należy zetrzeć w moździerzu. W sklepach należy kupić kilka rodzajów suszu, o różnej skali ostrości. Jeśli wolicie, aby Wasza potrawa była mniej ostra, wybierz łagodniejszy. 9. Dodajemy łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki. 10. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. 11. Po 10 minutach mięso powinno być już usmażone. Wlewamy do niego puszkę krojonych pomidorów. 12. Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i mieszamy. 13. Wrzucamy pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki marynowane papryczki jalapeno. Jeśli chcecie, aby Wasza potrawa była mniej ostra, zostać pominięty ten krok. 14. Wlewamy puszkę czerwoną fasoli z całą zawartością. 15. Dodajemy około 300 ml bulionu wołowego i dokładnie mieszamy. 16. Odstawiamy na najmniejszy palnik, na którym podajemy najmniejszy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 60 minut. Co kilka minut mieszamy, z czasem woda powinna wyparować, a całość nieco zgęstnieć. 17. Po około 45 minutach wstawiamy do gotowania ryżu. 18. Po godzinie nasza potrawa jest gotowa. Podajemy ją z ryżem, takie połączenie smakuje wyśmienicie. Możemy posypać je również zbyt małą liczbą tartego sera cheddar. 19. Chili con carne świetnie nadaje się jako dodatek do nachosów, jeść je też z tortillą. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły