Chili con carne

m7
Chili con carne

3

0 / 0

Tę wspaniałą meksykańską potrawę pewnie każdy zna!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

810 g fasola czerwona

2 szt. papryczka pepperoni zielona

2 szt. papryczka pepperoni czerwona

4 szt. pomidor

3 szt. cebula

2 szt. czosnek

3 łyżka olej

1 łyżka papryka słodka

75 dek. wołowina

Przygotowanie


1

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku 3-4 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i cebulę na złoty kolor.

2

Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrową kostkę. Wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, następnie dobrze podsmażyć, mieszając. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, Pokroić w cienkie paski (suszoną drobno posiekać). Dodać do mięsa pokrojoną paprykę, sól, pieprz oraz czubatą łyżkę słodkiej papryki.

3

Podlać całość szklanką wody, dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. godziny.

4

Zdjąć skórkę z pomidorów. Pokroić pomidory w ćwiartki, usunąć środki z pestkami.

5

Osączyć na sitku fasolkę. Wrzucić z pomidorami do mięsa. Dusić na małym ogniu jeszcze około pół godziny, ponownie doprawić solą i pieprzem. Serwowana potrawa powinna być bardzo gorąca. Podajemy ją ze świeżym białym pieczywem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły