Chili con carne
m7
Tę wspaniałą meksykańską potrawę pewnie każdy zna!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
922
kcal
Białka
63
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Tę wspaniałą meksykańską potrawę pewnie każdy zna!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
810 g fasola czerwona
2 szt. papryczka pepperoni zielona
2 szt. papryczka pepperoni czerwona
4 szt. pomidor
3 szt. cebula
2 szt. czosnek
3 łyżka olej
1 łyżka papryka słodka
75 dag. wołowina
Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku 3-4 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i cebulę na złoty kolor.
Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrową kostkę. Wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, następnie dobrze podsmażyć, mieszając. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, Pokroić w cienkie paski (suszoną drobno posiekać). Dodać do mięsa pokrojoną paprykę, sól, pieprz oraz czubatą łyżkę słodkiej papryki.
Podlać całość szklanką wody, dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. godziny.
Zdjąć skórkę z pomidorów. Pokroić pomidory w ćwiartki, usunąć środki z pestkami.
Osączyć na sitku fasolkę. Wrzucić z pomidorami do mięsa. Dusić na małym ogniu jeszcze około pół godziny, ponownie doprawić solą i pieprzem. Serwowana potrawa powinna być bardzo gorąca. Podajemy ją ze świeżym białym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
922
kcal
Białka
63
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.