Chili con carne

m7
Chili con carne

3

0 / 0

Tę wspaniałą meksykańską potrawę pewnie każdy zna!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

810 g fasola czerwona

2 szt. papryczka pepperoni zielona

2 szt. papryczka pepperoni czerwona

4 szt. pomidor

3 szt. cebula

2 szt. czosnek

3 łyżka olej

1 łyżka papryka słodka

75 dag. wołowina

Przygotowanie


1

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku 3-4 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i cebulę na złoty kolor.

2

Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrową kostkę. Wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, następnie dobrze podsmażyć, mieszając. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, Pokroić w cienkie paski (suszoną drobno posiekać). Dodać do mięsa pokrojoną paprykę, sól, pieprz oraz czubatą łyżkę słodkiej papryki.

3

Podlać całość szklanką wody, dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. godziny.

4

Zdjąć skórkę z pomidorów. Pokroić pomidory w ćwiartki, usunąć środki z pestkami.

5

Osączyć na sitku fasolkę. Wrzucić z pomidorami do mięsa. Dusić na małym ogniu jeszcze około pół godziny, ponownie doprawić solą i pieprzem. Serwowana potrawa powinna być bardzo gorąca. Podajemy ją ze świeżym białym pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

922

kcal

Białka

63

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły