Chicken Pot Pie – kurczak zapiekany pod ciastem francuskim

Lubella

Chicken Pot Pie, czyli kurczak zapiekany pod chrupiącym ciastem francuskim, to klasyk kuchni amerykańskiej, który z powodzeniem podbije też polskie stoły. W środku kryje się kremowy farsz z delikatnego mięsa kurczaka, warzyw i aromatycznego sosu, a całość przykryta jest złocistą, maślaną warstwą ciasta. To danie idealne na chłodniejsze dni – sycące, rozgrzewające i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub spotkanie ze znajomymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chicken Pot Pie, czyli kurczak zapiekany pod chrupiącym ciastem francuskim, to klasyk kuchni amerykańskiej, który z powodzeniem podbije też polskie stoły. W środku kryje się kremowy farsz z delikatnego mięsa kurczaka, warzyw i aromatycznego sosu, a całość przykryta jest złocistą, maślaną warstwą ciasta. To danie idealne na chłodniejsze dni – sycące, rozgrzewające i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub spotkanie ze znajomymi.
14
Składniki
75 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g filet z kurczaka
0.50 szt. por
0.50 szt. cebula
1 szt. marchew
2 szt. ziemniaki
2 łyżka masło
600 ml bulion drobiowy
100 ml śmietanka 30%
0.50 łyżka mąka pszenna lubella
1 szczyp. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. suszony tymianek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 szt. arkusz ciasta francuskiego
1 szt. jajko
Przygotowanie
Pora pokroić w cienkie półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pora i cebulę, smażyć 3–4 minuty, aż się zeszklą.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę. Smażyć razem 5–7 minut, aż mięso się lekko zrumieni. Doprawić gałką muszkatołową, tymiankiem, solą i pieprzem.
Wlać bulion drobiowy, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
W małym rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać mąkę i mieszać 1–2 minuty, aż powstanie gładka pasta.
Stopniowo wlewać kilka łyżek gorącego bulionu z patelni, mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Przelać całą zasmażkę do potrawki, dodać śmietankę i wymieszać. Dodać groszek. Gotować 3–5 minut, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem.
Naczynie żaroodporne lub formę wyłożyć jednym płatem ciasta francuskiego, tak aby zakryło spód i brzegi. Nakłuć spód widelcem.
Przełożyć ciepły farsz z kurczakiem i warzywami, wyrównać.
Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, zlepić brzegi i zrobić 2–3 nacięcia na środku (żeby para mogła uchodzić).
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tymiankiem.
Piec w 190°C przez 35–40 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić zapiekankę na 10–15 minut, by sos lekko stężał.
Kroić ostrym nożem i podawać na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.