Chicken Pot Pie – kurczak zapiekany pod ciastem francuskim

Lubella
Chicken Pot Pie – kurczak zapiekany pod ciastem francuskim

0

0 / 0

Chicken Pot Pie, czyli kurczak zapiekany pod chrupiącym ciastem francuskim, to klasyk kuchni amerykańskiej, który z powodzeniem podbije też polskie stoły. W środku kryje się kremowy farsz z delikatnego mięsa kurczaka, warzyw i aromatycznego sosu, a całość przykryta jest złocistą, maślaną warstwą ciasta. To danie idealne na chłodniejsze dni – sycące, rozgrzewające i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub spotkanie ze znajomymi.

14

Składniki

75 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 g filet z kurczaka

0.50 szt. por

0.50 szt. cebula

1 szt. marchew

2 szt. ziemniaki

2 łyżka masło

600 ml bulion drobiowy

100 ml śmietanka 30%

0.50 łyżka mąka pszenna lubella

1 szczyp. gałka muszkatołowa

0.50 łyżecz. suszony tymianek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 szt. arkusz ciasta francuskiego

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

Pora pokroić w cienkie półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pora i cebulę, smażyć 3–4 minuty, aż się zeszklą.

2

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę. Smażyć razem 5–7 minut, aż mięso się lekko zrumieni. Doprawić gałką muszkatołową, tymiankiem, solą i pieprzem.

3

Wlać bulion drobiowy, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

4

W małym rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać mąkę i mieszać 1–2 minuty, aż powstanie gładka pasta.

5

Stopniowo wlewać kilka łyżek gorącego bulionu z patelni, mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.

6

Przelać całą zasmażkę do potrawki, dodać śmietankę i wymieszać. Dodać groszek. Gotować 3–5 minut, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem.

7

Naczynie żaroodporne lub formę wyłożyć jednym płatem ciasta francuskiego, tak aby zakryło spód i brzegi. Nakłuć spód widelcem.

8

Przełożyć ciepły farsz z kurczakiem i warzywami, wyrównać.

9

Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, zlepić brzegi i zrobić 2–3 nacięcia na środku (żeby para mogła uchodzić).

10

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tymiankiem.

11

Piec w 190°C przez 35–40 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

12

Po wyjęciu z piekarnika odstawić zapiekankę na 10–15 minut, by sos lekko stężał.

13

Kroić ostrym nożem i podawać na ciepło.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły