Chana masala

EkspertOdKuchni

Chana Masala to tradycyjne indyjskie danie, którego podstawą jest gęsty i aromatyczny sos na bazie ciecierzycy, przypraw i ziół. To idealny wybór dla miłośników kuchni indyjskiej, wegetarian, wegan i wszystkich, którzy cenią sobie intensywny smak potraw. Chana masala może być doskonałym daniem na spotkania rodzinne, przyjęcia lub imprezy. Jest łatwe do przygotowania w większych ilościach i można je podać jako główne danie z dodatkiem ryżu lub indyjskiego chlebka naam. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
594
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chana Masala to tradycyjne indyjskie danie, którego podstawą jest gęsty i aromatyczny sos na bazie ciecierzycy, przypraw i ziół. To idealny wybór dla miłośników kuchni indyjskiej, wegetarian, wegan i wszystkich, którzy cenią sobie intensywny smak potraw. Chana masala może być doskonałym daniem na spotkania rodzinne, przyjęcia lub imprezy. Jest łatwe do przygotowania w większych ilościach i można je podać jako główne danie z dodatkiem ryżu lub indyjskiego chlebka naam. Smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 puszka ciecierzyca konserwowa
400 g przecier pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
10 g mały kawałek imbiru
10 sok z cytryny
3 łyżka olej rzepakowy
0.50 pęcz. świeża kolendra
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. kurkuma
0.50 łyżecz. papryka ostra mielona
0.50 łyżecz. garam marsala
0.50 łyżecz. kumin rzymski
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Odsącz ciecierzycę z zalewy.
Posiekaj drobno cebulę, imbir i czosnek.
Rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do jej zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i imbir.
Po chwili dodaj przecier pomidorowy, cukier, paprykę słodką, kurkumę, ostrą paprykę mieloną, garam masalę, kumin rzymski, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj odsączoną ciecierzycę do sosu pomidorowego.
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.
Dodaj sok z cytryny, a przed podaniem udekoruj posiekaną kolendrą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
594
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.