Chana masala

EkspertOdKuchni
Chana masala

0

0 / 0

Chana Masala to tradycyjne indyjskie danie, którego podstawą jest gęsty i aromatyczny sos na bazie ciecierzycy, przypraw i ziół. To idealny wybór dla miłośników kuchni indyjskiej, wegetarian, wegan i wszystkich, którzy cenią sobie intensywny smak potraw. Chana masala może być doskonałym daniem na spotkania rodzinne, przyjęcia lub imprezy. Jest łatwe do przygotowania w większych ilościach i można je podać jako główne danie z dodatkiem ryżu lub indyjskiego chlebka naam. Smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 pusz. ciecierzyca konserwowa

400 g przecier pomidorowy łowicz

1 szt. cebula

10 g mały kawałek imbiru

10 sok z cytryny

3 łyżka olej rzepakowy

0.50 pęcz. świeża kolendra

1 łyżeczka cukier

0.50 łyżeczka papryka słodka

0.50 łyżeczka kurkuma

0.50 łyżeczka papryka ostra mielona

0.50 łyżeczka garam marsala

0.50 łyżeczka kumin rzymski

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Odsącz ciecierzycę z zalewy.

2

Posiekaj drobno cebulę, imbir i czosnek.

3

Rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do jej zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i imbir.

4

Po chwili dodaj przecier pomidorowy, cukier, paprykę słodką, kurkumę, ostrą paprykę mieloną, garam masalę, kumin rzymski, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

5

Dodaj odsączoną ciecierzycę do sosu pomidorowego.

6

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.

7

Dodaj sok z cytryny, a przed podaniem udekoruj posiekaną kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły