Chałwa słonecznikowa

EkspertOdKuchni
Chałwa słonecznikowa

0

0 / 0

Chałwa słonecznikowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnej chałwy sezamowej. Ma delikatnie orzechowy smak i niemalże rozpływa się w ustach. To idealna przekąska lub deser do kawy i herbaty. Chałwę słonecznikową najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 tygodni, choć prawdopodobnie zniknie dużo szybciej!

2

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g łuskane nasiona słonecznika

100 g miód

Przygotowanie


1

Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 200 g nasion słonecznika i praż je przez około 5–7 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru i zaczną wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Pamiętaj, aby często mieszać, żeby nasiona się nie przypaliły.

2

Uprażone nasiona słonecznika przełóż do blendera lub robota kuchennego i miksuj, aż uzyskasz drobno zmieloną masę. Możesz miksować do momentu, gdy nasiona zaczną wydzielać olej, co nada chałwie bardziej kremowej konsystencji.

3

Do zmielonych nasion dodaj miód (lub syrop klonowy). Miksuj składniki, aż masa stanie się jednolita i gęsta. Możesz dostosować ilość miodu w zależności od preferowanej słodkości.

4

Przełóż masę do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dodaj 50 g pozostałych nasion słonecznika. Ugnieć ją dokładnie, aby była zbita, a następnie wyrównaj powierzchnię.

5

Wstaw formę z chałwą do lodówki na co najmniej 1–2 godziny, aby masa stężała. Po tym czasie chałwę można pokroić na kawałki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły