Chałwa słonecznikowa

EkspertOdKuchni
Chałwa słonecznikowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Chałwa słonecznikowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnej chałwy sezamowej. Ma delikatnie orzechowy smak i niemalże rozpływa się w ustach. To idealna przekąska lub deser do kawy i herbaty. Chałwę słonecznikową najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 tygodni, choć prawdopodobnie zniknie dużo szybciej!

2

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g łuskane nasiona słonecznika

100 g miód

Przygotowanie


Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 200 g nasion słonecznika i praż je przez około 5–7 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru i zaczną wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Pamiętaj, aby często mieszać, żeby nasiona się nie przypaliły.

Uprażone nasiona słonecznika przełóż do blendera lub robota kuchennego i miksuj, aż uzyskasz drobno zmieloną masę. Możesz miksować do momentu, gdy nasiona zaczną wydzielać olej, co nada chałwie bardziej kremowej konsystencji.

Do zmielonych nasion dodaj miód (lub syrop klonowy). Miksuj składniki, aż masa stanie się jednolita i gęsta. Możesz dostosować ilość miodu w zależności od preferowanej słodkości.

Przełóż masę do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dodaj 50 g pozostałych nasion słonecznika. Ugnieć ją dokładnie, aby była zbita, a następnie wyrównaj powierzchnię.

Wstaw formę z chałwą do lodówki na co najmniej 1–2 godziny, aby masa stężała. Po tym czasie chałwę można pokroić na kawałki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

30

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły