Chałupki mojej mamy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Chałupki mojej mamy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974567008.jpeg&w=3840&q=75)
świetnie smakują z kawą
0
0 / 0
świetnie smakują z kawą
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
5 szt. herbatniki
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. polewa czekoladowa
5 łyżka kakao decomorreno
0.50 kg twaróg tłusty
Przygotowanie
Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.
Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy i powoli dodawać do ciasta. Dodać pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i skórkę pomarańczową (ilość – wg uznania).
Ułożyć na papierze śniadaniowym lub innym herbatniki na szerokości 3 długość 4 dwa prostokąty. Posmarować masą na grubość ok. 5 mm.
Do reszty masy dodać kakao (wg uznawania) i całość wymieszać.
Na ciasta z masą ułożyć drugą warstwę ciastek ułożyć ciasto kakaowe w kształt trójkąta.
Podnieść boki papieru tak aby ciastka tworzyły trójkąt. Z podanej ilości składników wychodzą dwie chałupki.
Całość polać polewą.
Odstawić do lodówki najlepiej na dwa dni.