Chałupki mojej mamy

m7
Chałupki mojej mamy

Średnia 0 / 0

Oceń!

świetnie smakują z kawą

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kostka margaryna zwykła

1 szkl. cukier

5 szt. herbatniki

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. polewa czekoladowa

5 łyżka kakao decomorreno

0.50 kg twaróg tłusty

Przygotowanie


Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.

Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy i powoli dodawać do ciasta. Dodać pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i skórkę pomarańczową (ilość – wg uznania).

Ułożyć na papierze śniadaniowym lub innym herbatniki na szerokości 3 długość 4 dwa prostokąty. Posmarować masą na grubość ok. 5 mm.

Do reszty masy dodać kakao (wg uznawania) i całość wymieszać.

Na ciasta z masą ułożyć drugą warstwę ciastek ułożyć ciasto kakaowe w kształt trójkąta.

Podnieść boki papieru tak aby ciastka tworzyły trójkąt. Z podanej ilości składników wychodzą dwie chałupki.

Całość polać polewą.

Odstawić do lodówki najlepiej na dwa dni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

382

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły