Chałka z jabłkami i migdałami
Lubella
Chałka z jabłkami i migdałami to idealny wybór na słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub poczęstunek na specjalne okazje. Doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z masłem lub ulubionym dżemem. Jest wyjątkowo miękka i delikatna, a podczas pieczenia wypełnia dom słodkim aromatem pieczonych jabłek i prażonych migdałów. To doskonała propozycja dla fanów jesiennych smaków.
0
0 / 0
Chałka z jabłkami i migdałami to idealny wybór na słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub poczęstunek na specjalne okazje. Doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z masłem lub ulubionym dżemem. Jest wyjątkowo miękka i delikatna, a podczas pieczenia wypełnia dom słodkim aromatem pieczonych jabłek i prażonych migdałów. To doskonała propozycja dla fanów jesiennych smaków.
13
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
500 g mąka pszenna lubella
50 g cukier
7 g drożdże suche
250 g ciepłe mleko
50 g masło
2 szt. jajko
1 szczyp. sól
Nadzienie
300 g jabłka
50 g cukier
1 łyżecz. cynamon
50 g płatki migdałów
Dodatkowo
1 szt. jajko do smarowania
20 g płatki migdałów
Przygotowanie
W dużej misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto.
Przełóż ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Płatki migdałowe delikatnie zrumień na suchej patelni.
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o szerokości około 10 cm.
Na środku każdego prostokąta ułóż jabłka i posyp migdałami. Zwiń ciasto w rulon, starając się, by nadzienie nie wypadało.
Z trzech rulonów uformuj warkocz i dobrze zlep końce.
Uformowaną chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz przez 30-35 minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Jeśli zauważysz, że w trakcie pieczenia chałka zbyt szybko się rumieni, przykryj ją folią aluminiową.
Upieczoną chałkę odstaw na kratkę do ostygnięcia.