Chałka z jabłkami i migdałami
Lubella
Chałka z jabłkami i migdałami to idealny wybór na słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub poczęstunek na specjalne okazje. Doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z masłem lub ulubionym dżemem. Jest wyjątkowo miękka i delikatna, a podczas pieczenia wypełnia dom słodkim aromatem pieczonych jabłek i prażonych migdałów. To doskonała propozycja dla fanów jesiennych smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
443
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chałka z jabłkami i migdałami to idealny wybór na słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub poczęstunek na specjalne okazje. Doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z masłem lub ulubionym dżemem. Jest wyjątkowo miękka i delikatna, a podczas pieczenia wypełnia dom słodkim aromatem pieczonych jabłek i prażonych migdałów. To doskonała propozycja dla fanów jesiennych smaków.
13
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
500 g mąka pszenna lubella
50 g cukier
7 g drożdże suche
250 g ciepłe mleko
50 g masło
2 szt. jajko
1 szczyp. sól
Nadzienie
300 g jabłka
50 g cukier
1 łyżecz. cynamon
50 g płatki migdałów
Dodatkowo
1 szt. jajko do smarowania
20 g płatki migdałów
Przygotowanie
W dużej misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto.
Przełóż ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Płatki migdałowe delikatnie zrumień na suchej patelni.
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o szerokości około 10 cm.
Na środku każdego prostokąta ułóż jabłka i posyp migdałami. Zwiń ciasto w rulon, starając się, by nadzienie nie wypadało.
Z trzech rulonów uformuj warkocz i dobrze zlep końce.
Uformowaną chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz przez 30-35 minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Jeśli zauważysz, że w trakcie pieczenia chałka zbyt szybko się rumieni, przykryj ją folią aluminiową.
Upieczoną chałkę odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
443
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.