Chałka z jabłkami i migdałami

Lubella
Chałka z jabłkami i migdałami

0

0 / 0

Chałka z jabłkami i migdałami to idealny wybór na słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub poczęstunek na specjalne okazje. Doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z masłem lub ulubionym dżemem. Jest wyjątkowo miękka i delikatna, a podczas pieczenia wypełnia dom słodkim aromatem pieczonych jabłek i prażonych migdałów. To doskonała propozycja dla fanów jesiennych smaków.

13

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

500 g mąka pszenna lubella

50 g cukier

7 g drożdże suche

250 g ciepłe mleko

50 g masło

2 szt. jajko

1 szczyp. sól

Nadzienie

300 g jabłka

50 g cukier

1 łyżecz. cynamon

50 g płatki migdałów

Dodatkowo

1 szt. jajko do smarowania

20 g płatki migdałów

Przygotowanie


1

W dużej misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto.

2

Przełóż ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

3

W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Płatki migdałowe delikatnie zrumień na suchej patelni.

4

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o szerokości około 10 cm.

5

Na środku każdego prostokąta ułóż jabłka i posyp migdałami. Zwiń ciasto w rulon, starając się, by nadzienie nie wypadało.

6

Z trzech rulonów uformuj warkocz i dobrze zlep końce.

7

Uformowaną chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.

8

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.

9

Piecz przez 30-35 minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Jeśli zauważysz, że w trakcie pieczenia chałka zbyt szybko się rumieni, przykryj ją folią aluminiową.

10

Upieczoną chałkę odstaw na kratkę do ostygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły