CHAŁKA Z BRZOSKWINIĄ

maspexdigital
CHAŁKA Z BRZOSKWINIĄ

Średnia 0 / 0

Oceń!

Słodkie śniadanie z owocowym akcentem dla przełamania smaku? Chałka z kruszonką i dżemem 100% Łowicz, to gwarancja smaku.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

15 g świeże drożdże

2 łyżka cukier trzcinowy

120 ciepłe mleko

300 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g masło

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

220 g dżem brzoskwiniowy łowicz

70 g mąka pszenna

50 g cukier trzcinowy

50 g masło

Przygotowanie


Składniki na kruszonkę miksujemy i przekładamy do lodówki.

Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami podgrzanego (do temperatury pokojowej) mleka oraz łyżką mąki i odstawiamy na 10 minut.

Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i dosyć ciasno zwijamy jak roladę.

Następnie przekrawamy wzdłuż i obie części zaplatamy ze sobą.

Ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Chałkę posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

Studzimy na kratce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

466

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły