CHAŁKA Z BRZOSKWINIĄ

maspexdigital
CHAŁKA Z BRZOSKWINIĄ

0

0 / 0

Słodkie śniadanie z owocowym akcentem dla przełamania smaku? Chałka z kruszonką i dżemem 100% Łowicz, to gwarancja smaku.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

15 g świeże drożdże

2 łyżka cukier trzcinowy

120 ciepłe mleko

300 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g masło

1 szt. jajko

1 szcz. sól

220 g dżem brzoskwiniowy łowicz

70 g mąka pszenna

50 g cukier trzcinowy

50 g masło

Przygotowanie


1

Składniki na kruszonkę miksujemy i przekładamy do lodówki.

2

Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami podgrzanego (do temperatury pokojowej) mleka oraz łyżką mąki i odstawiamy na 10 minut.

3

Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i dosyć ciasno zwijamy jak roladę.

5

Następnie przekrawamy wzdłuż i obie części zaplatamy ze sobą.

6

Ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.

7

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

8

Chałkę posypujemy kruszonką.

9

Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

10

Studzimy na kratce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły