CHAŁKA Z BRZOSKWINIĄ
maspexdigital
Słodkie śniadanie z owocowym akcentem dla przełamania smaku? Chałka z kruszonką i dżemem 100% Łowicz, to gwarancja smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
466
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodkie śniadanie z owocowym akcentem dla przełamania smaku? Chałka z kruszonką i dżemem 100% Łowicz, to gwarancja smaku.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
15 g świeże drożdże
2 łyżka cukier trzcinowy
120 ciepłe mleko
300 g mąka pszenna tortowa lubella
50 g masło
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
220 g dżem brzoskwiniowy łowicz
70 g mąka pszenna
50 g cukier trzcinowy
50 g masło
Przygotowanie
Składniki na kruszonkę miksujemy i przekładamy do lodówki.
Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami podgrzanego (do temperatury pokojowej) mleka oraz łyżką mąki i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i dosyć ciasno zwijamy jak roladę.
Następnie przekrawamy wzdłuż i obie części zaplatamy ze sobą.
Ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Chałkę posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Studzimy na kratce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
466
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.