Chałka na słodko

m7
Chałka na słodko

1

0 / 0

Chałka w sam raz na śniadanie lub do kawy. Można dodawać różne dodatki na górę do posypania. Jak kto lubi.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

240 mleko

1 szczyp. mak

1 szczyp. sól morska

1 szczyp. kminek

1 szczyp. pestki dyni

0.50 łyżecz. cukier

2 szt. żółtko

1 łyżka sól

3 dag. drożdże

40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

8 dag. masło

Przygotowanie


1

W misce rozetrzeć drożdże z połową letniego mleka, 3 łyżkami mąki i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wymieszać z solą,żółtkami,resztą mleka i ostudzonym stopionym masłem. Do ciasta wlać rozczyn,wymieszać,wyrobić gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrosnie rozwałkować je i podzielić na 10 równych porcji,każdą z nich na 3 mniejsze.

2

Z kawałków ciasta uformować wałeczki o dł.10 cm. Po 3 wałeczki splatać w warkoczyk,dokładnie sklejając końce. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki posmarować wodą lub żółtkiem i posypać dodatkami. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor ok.30 minut w temperaturze 175 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły