Chałka na słodko
m7
Chałka w sam raz na śniadanie lub do kawy. Można dodawać różne dodatki na górę do posypania. Jak kto lubi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
444
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Chałka w sam raz na śniadanie lub do kawy. Można dodawać różne dodatki na górę do posypania. Jak kto lubi.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
240 mleko
1 szczyp. mak
1 szczyp. sól morska
1 szczyp. kminek
1 szczyp. pestki dyni
0.50 łyżecz. cukier
2 szt. żółtko
1 łyżka sól
3 dag. drożdże
40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
8 dag. masło
Przygotowanie
W misce rozetrzeć drożdże z połową letniego mleka, 3 łyżkami mąki i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wymieszać z solą,żółtkami,resztą mleka i ostudzonym stopionym masłem. Do ciasta wlać rozczyn,wymieszać,wyrobić gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrosnie rozwałkować je i podzielić na 10 równych porcji,każdą z nich na 3 mniejsze.
Z kawałków ciasta uformować wałeczki o dł.10 cm. Po 3 wałeczki splatać w warkoczyk,dokładnie sklejając końce. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki posmarować wodą lub żółtkiem i posypać dodatkami. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor ok.30 minut w temperaturze 175 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
444
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.