Chałka na słodko
m7
Chałka w sam raz na śniadanie lub do kawy. Można dodawać różne dodatki na górę do posypania. Jak kto lubi.
1
0 / 0
Chałka w sam raz na śniadanie lub do kawy. Można dodawać różne dodatki na górę do posypania. Jak kto lubi.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
240 mleko
1 szczyp. mak
1 szczyp. sól morska
1 szczyp. kminek
1 szczyp. pestki dyni
0.50 łyżecz. cukier
2 szt. żółtko
1 łyżka sól
3 dag. drożdże
40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
8 dag. masło
Przygotowanie
W misce rozetrzeć drożdże z połową letniego mleka, 3 łyżkami mąki i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wymieszać z solą,żółtkami,resztą mleka i ostudzonym stopionym masłem. Do ciasta wlać rozczyn,wymieszać,wyrobić gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrosnie rozwałkować je i podzielić na 10 równych porcji,każdą z nich na 3 mniejsze.
Z kawałków ciasta uformować wałeczki o dł.10 cm. Po 3 wałeczki splatać w warkoczyk,dokładnie sklejając końce. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki posmarować wodą lub żółtkiem i posypać dodatkami. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor ok.30 minut w temperaturze 175 stopni.