Chakalaka - bezmięsny gulasz

Łowicz
Chakalaka - bezmięsny gulasz

1

0 / 0

Chakalaka to tradycyjna potrawa jednogarnkowa kuchni południowoafrykańskiej, która jest pełna smaku i aromatu. To warzywny gulasz, który jest sycący, bogaty w warzywa, wyrazisty i wyjątkowo smaczny. Doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu lub pieczywa, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie. Życzymy smacznego!

17

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cebula

2 szt. marchewka

1 szt. czerwona papryka

1 szt. zielona papryka

1 szt. żółta papryka

1 szt. kapusta biała

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 puszka biała fasola w puszce

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. imbir 3 cm

1 łyżecz. curry w proszku

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. papryka ostra

1 łyżecz. cukier

2 łyżka olej

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 ml bulion warzywny

Przygotowanie


1

Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Papryki pokrój w paski, a kapustę poszatkuj na drobne kawałki. Czosnek i imbir obierz, a następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

2

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż stanie się złocista. Dodaj czosnek, imbir, przyprawę curry, paprykę słodką i ostrą, a następnie smaż przez kolejną minutę, aby uwolnić aromaty.

3

Do cebuli i przypraw dodaj startą marchew, papryki i kapustę. Smaż przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nieco zmiękną.

4

Wlej na patelnię krojone pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Dopraw całość cukrem, solą i pieprzem do smaku. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

5

Po 20 minutach dodaj odsączoną fasolę z puszki i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby składniki się połączyły, a fasola była ciepła.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły