Chai latte
EkspertOdKuchni
Chai latte, zwana również masala chai, to aromatyczny napój herbaciany z dodatkiem mleka i przypraw. To idealny wybór na chłodne dni, kiedy potrzebujemy się rozgrzać, a jednocześnie zrelaksować i pobudzić. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom intensywnych smaków. Chai latte to świetna alternatywa dla kawy, którą możemy serwować o każdej porze dnia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chai latte, zwana również masala chai, to aromatyczny napój herbaciany z dodatkiem mleka i przypraw. To idealny wybór na chłodne dni, kiedy potrzebujemy się rozgrzać, a jednocześnie zrelaksować i pobudzić. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom intensywnych smaków. Chai latte to świetna alternatywa dla kawy, którą możemy serwować o każdej porze dnia. Smacznego!
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. torebki mocnej herbaty
240 mleko
4 szt. goździki
1 łyżecz. mielony cynamon
0.50 łyżecz. imbir mielony
0.25 łyżecz. kardamon mielony
0.25 łyżecz. gałka muszkatołowa mielona
4 szt. ziarna pieprzu
1 łyżka miód lub syrop klonowy
Przygotowanie
W garnku podgrzej mleko na średnim ogniu, dodając wszystkie przyprawy. Nie doprowadzaj do wrzenia, po prostu podgrzewaj, aż pojawią się bąbelki na brzegach garnka.
Dodaj herbatę do mleka i gotuj przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie smaku.
Gdy herbata jest gotowa, wyciągnij torebki i przecedź ją, aby pozbyć się przypraw.
Jeśli chcesz, dodaj miód lub syrop klonowy dla słodkości. Mieszaj, aż się rozpuści.
Chai latte jest gotowe do podania! Możesz udekorować je szczyptą cynamonu na wierzchu lub innymi ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.