Chai latte

EkspertOdKuchni
Chai latte

0

0 / 0

Chai latte, zwana również masala chai, to aromatyczny napój herbaciany z dodatkiem mleka i przypraw. To idealny wybór na chłodne dni, kiedy potrzebujemy się rozgrzać, a jednocześnie zrelaksować i pobudzić. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom intensywnych smaków. Chai latte to świetna alternatywa dla kawy, którą możemy serwować o każdej porze dnia. Smacznego!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. torebki mocnej herbaty

240 mleko

4 szt. goździki

1 łyżecz. mielony cynamon

0.50 łyżecz. imbir mielony

0.25 łyżecz. kardamon mielony

0.25 łyżecz. gałka muszkatołowa mielona

4 szt. ziarna pieprzu

1 łyżka miód lub syrop klonowy

Przygotowanie


1

W garnku podgrzej mleko na średnim ogniu, dodając wszystkie przyprawy. Nie doprowadzaj do wrzenia, po prostu podgrzewaj, aż pojawią się bąbelki na brzegach garnka.

2

Dodaj herbatę do mleka i gotuj przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie smaku.

3

Gdy herbata jest gotowa, wyciągnij torebki i przecedź ją, aby pozbyć się przypraw.

4

Jeśli chcesz, dodaj miód lub syrop klonowy dla słodkości. Mieszaj, aż się rozpuści.

5

Chai latte jest gotowe do podania! Możesz udekorować je szczyptą cynamonu na wierzchu lub innymi ulubionymi dodatkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły