Chaczapuri z serem i pomidorami

Lubella
Chaczapuri z serem i pomidorami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie, które jest rodzajem placka z nadzieniem. My proponujemy połączenie chrupiącego ciasta z pomidorami i serem. To idealny wybór na obiad lub przekąskę na spotkaniach rodzinnych czy przyjęciach ze znajomymi.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

24 g drożdże suszone

1 szkl. mleko 3,2%

100 ml woda

15 g sól

10 g oliwa z oliwek

250 g ser capri

1 szt. mozzarella kulka

1 pęcz. natka pietruszki

1 szt. pomidor malinowy

Przygotowanie


Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, oliwę, wodę i wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do dużej miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Ser capri wymieszać z mozzarellą. Doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe kulki. Każdą część wałkować na kształt owalnego placka. Boki zagiąć do środka, a końce zlepić, formując łódeczkę.

Do środka każdej łódeczki dodać masę serową.

Chaczapuri wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez ok. 15-20 minut.

Na upieczone placki położyć pokrojonego pomidora. Wierzch posypać pokrojoną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

826

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

133

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły