Chaczapuri z serem i pomidorami
Lubella
Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie, które jest rodzajem placka z nadzieniem. My proponujemy połączenie chrupiącego ciasta z pomidorami i serem. To idealny wybór na obiad lub przekąskę na spotkaniach rodzinnych czy przyjęciach ze znajomymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
826
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
133
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie, które jest rodzajem placka z nadzieniem. My proponujemy połączenie chrupiącego ciasta z pomidorami i serem. To idealny wybór na obiad lub przekąskę na spotkaniach rodzinnych czy przyjęciach ze znajomymi.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
24 g drożdże suszone
1 szkl. mleko 3,2%
100 ml woda
15 g sól
10 g oliwa z oliwek
250 g ser capri
1 szt. mozzarella kulka
1 pęcz. natka pietruszki
1 szt. pomidor malinowy
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, oliwę, wodę i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do dużej miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
Ser capri wymieszać z mozzarellą. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe kulki. Każdą część wałkować na kształt owalnego placka. Boki zagiąć do środka, a końce zlepić, formując łódeczkę.
Do środka każdej łódeczki dodać masę serową.
Chaczapuri wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez ok. 15-20 minut.
Na upieczone placki położyć pokrojonego pomidora. Wierzch posypać pokrojoną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
826
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
133
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.