Chaczapuri z mięsem
EkspertOdKuchni
Chaczapuri z mięsem to pyszna gruzińska przekąska, która skradnie serca miłośników kuchni z całego świata. To danie, które łączy w sobie miękki chlebowy spód z aromatycznym farszem mięsnym, przygotowanym z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i kolendry. To doskonała propozycja na kolację, ale także idealna przekąska na imprezę. Chaczapuri z mięsem to danie dość sycące, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również w roli dania głównego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1925
kcal
Białka
102
gram
Węglowodany
198
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 1
Chaczapuri z mięsem to pyszna gruzińska przekąska, która skradnie serca miłośników kuchni z całego świata. To danie, które łączy w sobie miękki chlebowy spód z aromatycznym farszem mięsnym, przygotowanym z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i kolendry. To doskonała propozycja na kolację, ale także idealna przekąska na imprezę. Chaczapuri z mięsem to danie dość sycące, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również w roli dania głównego.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mięso mielone
500 g mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. cebula
3 szt. jajka kurze
25 g świeże drożdże
100 mleko
100 woda
50 olej
100 g świeża kolendra
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
W misce mieszamy drożdże i dwie łyżeczki cukru. Czekamy, aż drożdże się rozpuszczą i dodajemy dwie łyżeczki soli, mąkę, ciepłe mleko i ciepłą wodę i olej. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie elastyczne ciasto.
Odkładamy ciasto w misce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekaną kolendrą. Pod koniec smażenia dodajemy puszkę pomidorów.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkujemy na placek w kształcie łódki, przyklepując środek. Brzegi zostawiamy, aby nie wyciekł nam farsz.
Na przygotowaną „łódkę” z ciasta nakładamy farsz.
Do rozgrzanego piekarnika do 200°C, wkładamy chaczapuri na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut.
W połowie pieczenia wbijamy na środek farszu jajko. Gdy jajko jest ścięte i spód chaczapuri zarumienione wyciągamy z piekarnika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1925
kcal
Białka
102
gram
Węglowodany
198
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.