Chaczapuri z mięsem

EkspertOdKuchni
Chaczapuri z mięsem

0

3 / 1

Chaczapuri z mięsem to pyszna gruzińska przekąska, która skradnie serca miłośników kuchni z całego świata. To danie, które łączy w sobie miękki chlebowy spód z aromatycznym farszem mięsnym, przygotowanym z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i kolendry. To doskonała propozycja na kolację, ale także idealna przekąska na imprezę. Chaczapuri z mięsem to danie dość sycące, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również w roli dania głównego.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mięso mielone

500 g mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. cebula

3 szt. jajka kurze

25 g świeże drożdże

100 mleko

100 woda

50 olej

100 g świeża kolendra

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. cukier

Przygotowanie


1

W misce mieszamy drożdże i dwie łyżeczki cukru. Czekamy, aż drożdże się rozpuszczą i dodajemy dwie łyżeczki soli, mąkę, ciepłe mleko i ciepłą wodę i olej. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie elastyczne ciasto.

2

Odkładamy ciasto w misce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

3

Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekaną kolendrą. Pod koniec smażenia dodajemy puszkę pomidorów.

4

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkujemy na placek w kształcie łódki, przyklepując środek. Brzegi zostawiamy, aby nie wyciekł nam farsz.

5

Na przygotowaną „łódkę” z ciasta nakładamy farsz.

6

Do rozgrzanego piekarnika do 200°C, wkładamy chaczapuri na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut.

7

W połowie pieczenia wbijamy na środek farszu jajko. Gdy jajko jest ścięte i spód chaczapuri zarumienione wyciągamy z piekarnika.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły