Cebularz z oliwkami

malg
Cebularz z oliwkami

1

0 / 0

Lubelski cebularz z grecką nutą, świetnie smakuje z kawałkami fety.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella

1 szcz. sól, pieprz

1.50 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. olej

4 szt. cebula

10 dek. drożdże

0.50 szkl. oliwki czarne

Przygotowanie


1

W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich 3 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Gdy zaczyn z drożdży podwoi swoją objętość, dodajemy mąkę, jaja całe, pozostałe mleko, sól i olej.

3

Ciasto wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.

4

Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

5

Cebulę podsmażamy na oliwie, doprawiamy pieprzem i solą.

6

Oliwki kroimy na małe plasterki.

7

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość około 1cm, wycinamy duże koła lub prostokąty, kładziemy na wierzch farsz cebulowy i posypujemy oliwkami.

8

Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły