Cebularz z oliwkami
malg
Lubelski cebularz z grecką nutą, świetnie smakuje z kawałkami fety.
1
0 / 0
Lubelski cebularz z grecką nutą, świetnie smakuje z kawałkami fety.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mąka lubella
1 szcz. sól, pieprz
1.50 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. olej
4 szt. cebula
10 dek. drożdże
0.50 szkl. oliwki czarne
Przygotowanie
W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich 3 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn z drożdży podwoi swoją objętość, dodajemy mąkę, jaja całe, pozostałe mleko, sól i olej.
Ciasto wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie możemy go trochę podsypywać mąką.
Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Cebulę podsmażamy na oliwie, doprawiamy pieprzem i solą.
Oliwki kroimy na małe plasterki.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość około 1cm, wycinamy duże koła lub prostokąty, kładziemy na wierzch farsz cebulowy i posypujemy oliwkami.
Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni C.