Cebularz proteinowy

Lubella

Cebularz proteinowy to nowoczesna odsłona tradycyjnego cebularza, wzbogacona o solidną porcję białka. To nic innego jak chrupiący placek z podsmażoną cebulą, który będzie świetnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę, sportowców oraz wszystkich, którzy chcą cieszyć się ulubionymi smakami w bardziej odżywczej wersji. Doskonały jako szybka przekąska, dodatek do sałatek lub zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Cebularz proteinowy to nowoczesna odsłona tradycyjnego cebularza, wzbogacona o solidną porcję białka. To nic innego jak chrupiący placek z podsmażoną cebulą, który będzie świetnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę, sportowców oraz wszystkich, którzy chcą cieszyć się ulubionymi smakami w bardziej odżywczej wersji. Doskonały jako szybka przekąska, dodatek do sałatek lub zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g mąka tortowa lubella
250 g twaróg chudy
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. cebula biała
1 łyżka masło
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. kminek
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy chudy twaróg, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy łódeczki i przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik na 200°C.
Cebularze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią.
W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i smażymy na roztopionym maśle, aż będzie złocista. Pod koniec smażenia doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i kminkiem.
Gdy cebularz proteinowy się wypiecze, nakładamy na niego podsmażoną cebulę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 7 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.