Cebularz
kontakt_1
Wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek, pokryty pokrojoną cebulą. Pyszne bułki idealnie sprawdzą się jako przekąska w trasie lub w pracy. Jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek, pokryty pokrojoną cebulą. Pyszne bułki idealnie sprawdzą się jako przekąska w trasie lub w pracy. Jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
50 g świeże drożdże
300 mleko
1 łyżecz. cukier
500 g mąka pszenna
1 szczyp. sól
35 olej
4 szt. cebula
50 g masło
0.50 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
1 łyżecz. majeranek
1 szt. żółtko
Przygotowanie
Do miski dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 min w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojoną cebulę i doprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem. Cebulę dusimy około 5 min w rondelku.
W wyrośniętego ciasta formujemy około 8 okrągłych placków. Na każdy placek wykładamy kilka łyżek farszu i rozprowadzamy. Przed pieczeniem ciasto smarujemy żółtkiem.
Cebularze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.