Cebularz

kontakt_1
Cebularz

0

0 / 0

Wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek, pokryty pokrojoną cebulą. Pyszne bułki idealnie sprawdzą się jako przekąska w trasie lub w pracy. Jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

50 g świeże drożdże

300 mleko

1 łyżeczka cukier

500 g mąka pszenna

1 szcz. sól

35 olej

4 szt. cebula

50 g masło

0.50 łyżeczka sól

3 szcz. pieprz

1 łyżeczka majeranek

1 szt. żółtko

Przygotowanie


1

Do miski dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 min w ciepłym miejscu.

2

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojoną cebulę i doprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem. Cebulę dusimy około 5 min w rondelku.

3

W wyrośniętego ciasta formujemy około 8 okrągłych placków. Na każdy placek wykładamy kilka łyżek farszu i rozprowadzamy. Przed pieczeniem ciasto smarujemy żółtkiem.

4

Cebularze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły