Cebulaki kasieńki
m7
Pyszne cebulaki przepis mojej babki. Polecam gorąco. Gdy ktoś nie lubi sera można podawać z samą cebulą. Lub odwrotnie z samym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne cebulaki przepis mojej babki. Polecam gorąco. Gdy ktoś nie lubi sera można podawać z samą cebulą. Lub odwrotnie z samym serem.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
250 mleko
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
500 g mąka lubella puszysta tortowa
5 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka oliwa z oliwek
4 dag. drożdże
20 dag. ser masdamer
1 opak. tymbark jabłko mięta
Przygotowanie
Z odrobiny letniego mleka, soli, cukru i drożdży zrobić zaczyn, zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.Następnie mieszamy z przesianą wcześniej mąką i resztą mleka oraz z oliwą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją obijętość. Cebulę obrać i pokroić w kostkę , usmażyć na maśle z odrobiną wegety. Wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować łódeczki lub okrągłe placki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Jajko rozmącić z łyżką wody i posmarować cebulaki. Posypać cebulą i startym serem. Placki układać tak aby miały odstep żeby się nie skleiły podczas pieczenia. Piec w 180 stopniach ok 25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.