Cebulaki kasieńki

m7
Cebulaki kasieńki

0

0 / 0

Pyszne cebulaki przepis mojej babki. Polecam gorąco. Gdy ktoś nie lubi sera można podawać z samą cebulą. Lub odwrotnie z samym serem.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

250 mleko

1 szcz. przyprawa typu vegeta

1 szcz. sól

1 szcz. cukier

500 g mąka lubella puszysta tortowa

5 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka oliwa z oliwek

4 dek. drożdże

20 dek. ser masdamer

1 opak. tymbark jabłko mięta

Przygotowanie


1

Z odrobiny letniego mleka, soli, cukru i drożdży zrobić zaczyn, zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.Następnie mieszamy z przesianą wcześniej mąką i resztą mleka oraz z oliwą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją obijętość. Cebulę obrać i pokroić w kostkę , usmażyć na maśle z odrobiną wegety. Wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować łódeczki lub okrągłe placki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Jajko rozmącić z łyżką wody i posmarować cebulaki. Posypać cebulą i startym serem. Placki układać tak aby miały odstep żeby się nie skleiły podczas pieczenia. Piec w 180 stopniach ok 25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły