Example thumb
0

Składniki

250 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
przyprawa typu vegeta
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
cukier
500 Gramów
mąka pszenna tortowa
5 Sztuk
cebula
1 Sztuka
jaja kurze całe
3 Łyżki
oliwa z oliwek
4 Dekagramy
drożdże
20 Dekagramów
Ser masdamer
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z odrobiny letniego mleka, soli, cukru i drożdży zrobić zaczyn, zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.Następnie mieszamy z przesianą wcześniej mąką i resztą mleka oraz z oliwą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją obijętość. Cebulę obrać i pokroić w kostkę , usmażyć na maśle z odrobiną wegety. Wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować łudeczki lub okrągłe placki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Jajko rozmącić z łyżką wody i posmarować cebulaki. Posypać cebulą i startym serem. Placki układać tak aby miały odstep żeby się nie skleiły podczas pieczenia. Piec w 180 stopniach ok 25 minut.

Opis

Pyszne cebulaki przepis mojej babki. Polecam gorąco. Gdy ktoś nie lubi sera można podawać z samą cebulą. Lub odwrotnie z samym serem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!