Cebulaki domowe

m7
Cebulaki domowe

1

0 / 0

Tradycyjne lubelskie cebularze, które zrobisz w domowym zaciszu, ze składników, które masz w domu. Wystarczy odrobina chęci i czasu, aby cieszyć się tymi wytrawnymi drożdżówkami.

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki
0

1 szcz. sól

3 szcz. pieprz

3 szcz. majeranek

5 szt. cebula

1 szt. jajko

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

2 łyżka oliwa

2 łyżka cukier

80 dek. mąka pszenna tortowa

20 dek. masło roślinne

4 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Cebulę pokroić w półplasterki, następnie podsmażyć na oliwie (zeszklić) z liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

2

Z reszty składników wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe odstawić do wyrośnięcia.

3

Z ciasta formować okrągłe placki, na nie wykładać podsmażoną cebulę. Piec w 180 stopniach C do zrumienienia.

4

Gotowe cebulaki można podawać na zimno i na ciepło.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły