Cebulaki domowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Cebulaki domowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2536-1702057634126.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjne lubelskie cebularze, które zrobisz w domowym zaciszu, ze składników, które masz w domu. Wystarczy odrobina chęci i czasu, aby cieszyć się tymi wytrawnymi drożdżówkami.
1
0 / 0
Tradycyjne lubelskie cebularze, które zrobisz w domowym zaciszu, ze składników, które masz w domu. Wystarczy odrobina chęci i czasu, aby cieszyć się tymi wytrawnymi drożdżówkami.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
3 szczyp. majeranek
5 szt. cebula
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
2 łyżka oliwa
2 łyżka cukier
80 dag. mąka pszenna tortowa
20 dag. masło roślinne
4 dag. drożdże
Przygotowanie
Cebulę pokroić w półplasterki, następnie podsmażyć na oliwie (zeszklić) z liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Z reszty składników wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formować okrągłe placki, na nie wykładać podsmażoną cebulę. Piec w 180 stopniach C do zrumienienia.
Gotowe cebulaki można podawać na zimno i na ciepło.