Cebulaki domowe

m7
Cebulaki domowe

1

0 / 0

Tradycyjne lubelskie cebularze, które zrobisz w domowym zaciszu, ze składników, które masz w domu. Wystarczy odrobina chęci i czasu, aby cieszyć się tymi wytrawnymi drożdżówkami.

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki
0

1 szczyp. sól

3 szczyp. pieprz

3 szczyp. majeranek

5 szt. cebula

1 szt. jajko

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

2 łyżka oliwa

2 łyżka cukier

80 dag. mąka pszenna tortowa

20 dag. masło roślinne

4 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Cebulę pokroić w półplasterki, następnie podsmażyć na oliwie (zeszklić) z liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

2

Z reszty składników wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe odstawić do wyrośnięcia.

3

Z ciasta formować okrągłe placki, na nie wykładać podsmażoną cebulę. Piec w 180 stopniach C do zrumienienia.

4

Gotowe cebulaki można podawać na zimno i na ciepło.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

244

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły