Cebulaki domowe
m7
Tradycyjne lubelskie cebularze, które zrobisz w domowym zaciszu, ze składników, które masz w domu. Wystarczy odrobina chęci i czasu, aby cieszyć się tymi wytrawnymi drożdżówkami.
1
0 / 0
Tradycyjne lubelskie cebularze, które zrobisz w domowym zaciszu, ze składników, które masz w domu. Wystarczy odrobina chęci i czasu, aby cieszyć się tymi wytrawnymi drożdżówkami.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szcz. sól
3 szcz. pieprz
3 szcz. majeranek
5 szt. cebula
1 szt. jajko
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
2 łyżka oliwa
2 łyżka cukier
80 dek. mąka pszenna tortowa
20 dek. masło roślinne
4 dek. drożdże
Przygotowanie
Cebulę pokroić w półplasterki, następnie podsmażyć na oliwie (zeszklić) z liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Z reszty składników wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formować okrągłe placki, na nie wykładać podsmażoną cebulę. Piec w 180 stopniach C do zrumienienia.
Gotowe cebulaki można podawać na zimno i na ciepło.