Cebula w cieście curry

Lubella

Cebula w cieście curry to aromatyczna i chrupiąca przekąska inspirowana kuchnią indyjską. Delikatne krążki cebuli zanurzone w przyprawionym cieście na bazie mąki i wody gazowanej smażone są na złoty kolor, tworząc pyszne danie idealne na przekąskę, imprezę lub dodatek do obiadu. Dodatek curry, kurkumy i papryki nadaje im głęboki smak i apetyczny kolor. To szybki i prosty sposób, by wprowadzić orientalną nutę do swojej kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
215
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Cebula w cieście curry to aromatyczna i chrupiąca przekąska inspirowana kuchnią indyjską. Delikatne krążki cebuli zanurzone w przyprawionym cieście na bazie mąki i wody gazowanej smażone są na złoty kolor, tworząc pyszne danie idealne na przekąskę, imprezę lub dodatek do obiadu. Dodatek curry, kurkumy i papryki nadaje im głęboki smak i apetyczny kolor. To szybki i prosty sposób, by wprowadzić orientalną nutę do swojej kuchni.
9
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. cebula
120 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. curry w proszku
0.50 łyżecz. kurkuma
0.50 łyżecz. papryka słodka mielona
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
150 ml woda gazowana
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Obierz cebule i pokrój w grube plastry (ok. 0,5–1 cm). Oddziel pierścienie.
W misce wymieszaj mąkę, curry, kurkumę, paprykę, sól i pieprz. Stopniowo dodawaj zimną wodę gazowaną, mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładkie, lekko gęste ciasto (konsystencja ciasta naleśnikowego).
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 170–180°C (wrzuć odrobinę ciasta do tłuszczu, jeśli od razu skwierczy, temperatura jest odpowiednia)
Każdy pierścień cebuli zanurz w cieście, pozwól nadmiarowi ciasta lekko ścieknąć, a następnie włóż na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony).
Usmażone krążki odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
215
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.