Cataplana

EkspertOdKuchni
Cataplana

0

0 / 0

Cataplana to portugalskie połączenie świeżych owoców morza, aromatycznych przypraw i soczystych warzyw. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak i smaczną kolację. Jeżeli cenisz sobie aromatyczne dania jednogarnkowe, ten przepis jest dla Ciebie! Cataplana to wyjątkowa propozycja dla wszystkich smakoszy, którzy chcą odkryć kulinarne inspiracje prosto ze słonecznej Portugalii.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g krewetki

500 g małże

250 g kalmary

200 g boczek

300 g ziemniaki

1 szt. cebula biała

1 szt. papryka czerwona

250 wino białe wytrawne

200 bulion rybny

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

2 szt. liść laurowy

1 szcz. pieprz, sól do smaku

1 szt. cukier do smaku

1 pęcz. kolendra

1 szt. natka pietruszki

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Boczek, cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i paprykę w paski. Smażymy wszystko razem.

2

Do smażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów, liście laurowe. Wlewamy wino. Redukujemy sos na małym ogniu.

3

Krewetki, małże i kalmary oczyszczamy i wrzucamy do sosu. Wlewamy bulion rybny, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy sos na małym ogniu, do momentu jak krewetki nie będą surowe i ziemniaki będą miękkie.

4

Natkę pietruszki i kolendry siekamy i dodajemy do potrawy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły