Cataplana
EkspertOdKuchni
Cataplana to portugalskie połączenie świeżych owoców morza, aromatycznych przypraw i soczystych warzyw. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak i smaczną kolację. Jeżeli cenisz sobie aromatyczne dania jednogarnkowe, ten przepis jest dla Ciebie! Cataplana to wyjątkowa propozycja dla wszystkich smakoszy, którzy chcą odkryć kulinarne inspiracje prosto ze słonecznej Portugalii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
620
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Cataplana to portugalskie połączenie świeżych owoców morza, aromatycznych przypraw i soczystych warzyw. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak i smaczną kolację. Jeżeli cenisz sobie aromatyczne dania jednogarnkowe, ten przepis jest dla Ciebie! Cataplana to wyjątkowa propozycja dla wszystkich smakoszy, którzy chcą odkryć kulinarne inspiracje prosto ze słonecznej Portugalii.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g krewetki
500 g małże
250 g kalmary
200 g boczek
300 g ziemniaki
1 szt. cebula biała
1 szt. papryka czerwona
250 wino białe wytrawne
200 bulion rybny
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
2 szt. liść laurowy
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szt. cukier do smaku
1 pęcz. kolendra
1 szt. natka pietruszki
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Boczek, cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i paprykę w paski. Smażymy wszystko razem.
Do smażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów, liście laurowe. Wlewamy wino. Redukujemy sos na małym ogniu.
Krewetki, małże i kalmary oczyszczamy i wrzucamy do sosu. Wlewamy bulion rybny, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy sos na małym ogniu, do momentu jak krewetki nie będą surowe i ziemniaki będą miękkie.
Natkę pietruszki i kolendry siekamy i dodajemy do potrawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
620
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.