Cassoulet – francuski gulasz z warzywami i mięsem

Łowicz
Cassoulet – francuski gulasz z warzywami i mięsem

0

0 / 0

Cassoulet to esencja francuskiej kuchni – aromatyczny gulasz, który łączy miękkość fasoli z wyrazistym smakiem mięsa. To danie idealne na chłodniejsze dni, pełne ciepłych przypraw i ziół. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gotowy gulasz można serwować samodzielnie lub w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g karkówka

300 g kiełbasa wieprzowa

1 puszka biała fasola w puszce

500 ml bulion mięsny

2 szt. marchew

4 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

2 szt. liście laurowe

2 szt. ziele angielskie

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną drobno cebulę białą i czosnek. Smażymy, aż się zeszklą. Następnie dodajemy karkówkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy przez chwilę.

2

Marchewkę obraną i pokrojoną w talarki dorzucamy do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie.

3

Całość doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Podsmażamy kilka minut, aby smaki się połączyły.

4

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami fasolę, ponacinaną kiełbasę i warzywa z karkówką. Całość zalewamy bulionem, aby równomiernie rozłożyć składniki.

5

Cassoulet pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 150°C przez około 3 godziny. W razie potrzeby dolewamy wodę/bulion, aby danie nie było suche. Powierzchnia gulaszu powinna być chrupiąca i lekko przypieczona.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły