Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974429921.jpeg&w=3840&q=75)
Receptura Marco Ghia
0
0 / 0
Receptura Marco Ghia
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g makaron wstążki
125 g pancetta
100 g ser pecorino
1 szkl. wino białe wytrawne
7 szt. pomidor
1 szt. papryczka piri-piri
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Składniki:
- 500g makaronu Casarecce
- 125g guanciale (w ostateczności pancetta)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- białe, wytrawne wino
- 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)
- 1 pikantna papryczka
- 100g startego pecorino
Przygotowanie:
Guanciale (stanowi ¼ w stosunku do ilości makaronu) kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie póki nie stanie się przezroczyste, skrapiamy winem, dodajemy pomidory (jeśli świeże – obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki), solimy, mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Tymczasem w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron, przekładamy do naczynia, posypujemy serem pecorino i do tego koniecznie czarny pieprz i pikantna papryczka.