Example thumb
0

Składniki

500 Gramów
Makaron wstążki
125 Gramów
Pancetta
100 Gramów
Ser pecorino
1 Szklanka
wino białe wytrawne
7 Sztuk
pomidor
1 Sztuka
papryczka piri-piri
1 Łyżka
oliwa z oliwek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Składniki:
  2. - 500g makaronu Casarecce
  3. - 125g guanciale (w ostateczności pancetta)
  4. - 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  5. - białe, wytrawne wino
  6. - 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)
  7. - 1 pikantna papryczka
  8. - 100g startego pecorino
  9. Przygotowanie:
  10. Guanciale (stanowi ¼ w stosunku do ilości makaronu) kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie póki nie stanie się przezroczyste, skrapiamy winem, dodajemy pomidory (jeśli świeże – obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki), solimy, mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Tymczasem w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron, przekładamy do naczynia, posypujemy serem pecorino i do tego koniecznie czarny pieprz i pikantna papryczka.

Opis

Receptura Marco Ghia

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!