Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale

m7
Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale

0

0 / 0

Receptura Marco Ghia

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g makaron wstążki

125 g pancetta

100 g ser pecorino

1 szkl. wino białe wytrawne

7 szt. pomidor

1 szt. papryczka piri-piri

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Składniki:

2

- 500g makaronu Casarecce

3

- 125g guanciale (w ostateczności pancetta)

4

- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

5

- białe, wytrawne wino

6

- 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)

7

- 1 pikantna papryczka

8

- 100g startego pecorino

9

Przygotowanie:

10

Guanciale (stanowi ¼ w stosunku do ilości makaronu) kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie póki nie stanie się przezroczyste, skrapiamy winem, dodajemy pomidory (jeśli świeże – obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki), solimy, mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Tymczasem w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron, przekładamy do naczynia, posypujemy serem pecorino i do tego koniecznie czarny pieprz i pikantna papryczka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły