Carpaccio z łososia
EkspertOdKuchni
Carpaccio z łososia to doskonała przystawka na eleganckie przyjęcia, imprezy lub uroczystości. Połączenie wędzonego łososia, czerwonej cebuli, koperku, kaparów, cytryny, oliwy i kolorowego pieprzu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu.
0
0 / 0
Carpaccio z łososia to doskonała przystawka na eleganckie przyjęcia, imprezy lub uroczystości. Połączenie wędzonego łososia, czerwonej cebuli, koperku, kaparów, cytryny, oliwy i kolorowego pieprzu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu.
7
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 szt. łosoś wędzony w plastrach
1 szt. mała cebula czerwona
0.50 pęcz. koperek
10 szt. kapary duże
4 łyżka oliwa extra virgin
1 szczyp. pieprz kolorowy
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Łososia rozłożyć na talerzach.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Koperek drobno poszatkować. Kapary przekroić na pół.
Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z cytryny (bez białej części). Pokroić w drobne paseczki.
Łososia obsypać koperkiem, cebulą i skórką z cytryny. Na wierzch ułożyć kapary i wycisnąć sok z połowy cytryny. Całość polać dwoma łyżkami oliwy i oprószyć świeżo mielonym pieprzem kolorowym.