Carpaccio z fig z serem halloumi

EkspertOdKuchni
Carpaccio z fig z serem halloumi

0

0 / 0

Carpaccio z fig to lekka, ale efektowna przekąska, która z klasycznym carpaccio ma wspólną tylko formę podania – cienko pokrojone składniki ułożone na talerzu. W tej wersji główną rolę grają świeże figi i grillowany ser halloumi – słony, elastyczny i idealny do smażenia. To świetny wybór na elegancką przystawkę, romantyczną kolację albo lekkie danie latem. Smakuje najlepiej z dodatkiem miodu, rukoli i pistacji – idealne połączenie słodyczy, słoności i chrupkości.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

6 szt. figi świeże

20 g rukola

200 g ser halloumi

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka miód

2 łyżka pistacje posiekane

Przygotowanie


1

Figi obierz ze skórki, przekrój na połówki i ułóż miąższem do góry na dużym talerzu.

2

Zgnieć je szklanką z płaskim dnem lub szpatułką, aby utworzyły równą warstwę.

3

Dodaj garść świeżej rukoli na wierzch.

4

Ser halloumi pokrój w plastry, usmaż na odrobinie oliwy z oliwek na złoto z obu stron.

5

Ułóż plastry halloumi na rozgniecionych figach z rukolą.

6

Polej całość cienką strużką oliwy i miodu.

7

Posyp posiekanymi pistacjami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły