Carpaccio z fig z serem halloumi

EkspertOdKuchni

Carpaccio z fig to lekka, ale efektowna przekąska, która z klasycznym carpaccio ma wspólną tylko formę podania – cienko pokrojone składniki ułożone na talerzu. W tej wersji główną rolę grają świeże figi i grillowany ser halloumi – słony, elastyczny i idealny do smażenia. To świetny wybór na elegancką przystawkę, romantyczną kolację albo lekkie danie latem. Smakuje najlepiej z dodatkiem miodu, rukoli i pistacji – idealne połączenie słodyczy, słoności i chrupkości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Carpaccio z fig to lekka, ale efektowna przekąska, która z klasycznym carpaccio ma wspólną tylko formę podania – cienko pokrojone składniki ułożone na talerzu. W tej wersji główną rolę grają świeże figi i grillowany ser halloumi – słony, elastyczny i idealny do smażenia. To świetny wybór na elegancką przystawkę, romantyczną kolację albo lekkie danie latem. Smakuje najlepiej z dodatkiem miodu, rukoli i pistacji – idealne połączenie słodyczy, słoności i chrupkości.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
6 szt. figi świeże
20 g rukola
200 g ser halloumi
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka miód
2 łyżka pistacje posiekane
Przygotowanie
Figi obierz ze skórki, przekrój na połówki i ułóż miąższem do góry na dużym talerzu.
Zgnieć je szklanką z płaskim dnem lub szpatułką, aby utworzyły równą warstwę.
Dodaj garść świeżej rukoli na wierzch.
Ser halloumi pokrój w plastry, usmaż na odrobinie oliwy z oliwek na złoto z obu stron.
Ułóż plastry halloumi na rozgniecionych figach z rukolą.
Polej całość cienką strużką oliwy i miodu.
Posyp posiekanymi pistacjami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.