Carbonara po polsku
m7
Spaghetii a'la carbonara jest przyrządzane na wiele sposobów, właściwie każdy robi je tak, jak lubi - oto mój przepis z podstawowym boczusiem i jajkami.
2
3.6 / 10
Spaghetii a'la carbonara jest przyrządzane na wiele sposobów, właściwie każdy robi je tak, jak lubi - oto mój przepis z podstawowym boczusiem i jajkami.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
500 g makaron spaghetti
200 g śmietanka kremowa 30%
50 g parmezan
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masło
30 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Sos carbonara to bóstwo bekonowo-jajeczne, więc wystarczy podsmażyć na rumiano boczek pokrojony w drobną (centymetrową) kostkę, w tym samym czasie jaja roztrzepać na jednolitą masę, dodając do niej śmietanę i gałkę muszkatołową.
Makaron odcedzić, odlewając pół szklanki wody, w której się gotował.
Do makaronu dodać boczek, a następnie jajka ze śmietaną.
Mieszać dosyć energicznie, cały czas podgrzewając.
Należy uważać, aby jaja nie ścięły się na jajecznicę.
Jeśli naszego sosu jest za mało należy po trochu dodawać wodę, w której gotował się makaron.
Makaron układać na talerzu, posypując go startym parmezanem.