Carbonara po polsku
m7
Spaghetii a'la carbonara jest przyrządzane na wiele sposobów, właściwie każdy robi je tak, jak lubi - oto mój przepis z podstawowym boczusiem i jajkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.6 / 10
Spaghetii a'la carbonara jest przyrządzane na wiele sposobów, właściwie każdy robi je tak, jak lubi - oto mój przepis z podstawowym boczusiem i jajkami.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
500 g makaron spaghetti
200 g śmietanka kremowa 30%
50 g parmezan
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masło
30 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Sos carbonara to bóstwo bekonowo-jajeczne, więc wystarczy podsmażyć na rumiano boczek pokrojony w drobną (centymetrową) kostkę, w tym samym czasie jaja roztrzepać na jednolitą masę, dodając do niej śmietanę i gałkę muszkatołową.
Makaron odcedzić, odlewając pół szklanki wody, w której się gotował.
Do makaronu dodać boczek, a następnie jajka ze śmietaną.
Mieszać dosyć energicznie, cały czas podgrzewając.
Należy uważać, aby jaja nie ścięły się na jajecznicę.
Jeśli naszego sosu jest za mało należy po trochu dodawać wodę, w której gotował się makaron.
Makaron układać na talerzu, posypując go startym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.