Carbonara po polsku

m7
Carbonara po polsku

Średnia 3.5 / 11

Oceń!

Spaghetii a'la carbonara jest przyrządzane na wiele sposobów, właściwie każdy robi je tak, jak lubi - oto mój przepis z podstawowym boczusiem i jajkami.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 łyżecz. gałka muszkatołowa

500 g makaron spaghetti

200 g śmietanka kremowa 30%

50 g parmezan

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masło

30 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


Makaron ugotować al dente.

Sos carbonara to bóstwo bekonowo-jajeczne, więc wystarczy podsmażyć na rumiano boczek pokrojony w drobną (centymetrową) kostkę, w tym samym czasie jaja roztrzepać na jednolitą masę, dodając do niej śmietanę i gałkę muszkatołową.

Makaron odcedzić, odlewając pół szklanki wody, w której się gotował.

Do makaronu dodać boczek, a następnie jajka ze śmietaną.

Mieszać dosyć energicznie, cały czas podgrzewając.

Należy uważać, aby jaja nie ścięły się na jajecznicę.

Jeśli naszego sosu jest za mało należy po trochu dodawać wodę, w której gotował się makaron.

Makaron układać na talerzu, posypując go startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

500

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły