Carbonara po polsku

m7
Carbonara po polsku

2

3.6 / 10

Spaghetii a'la carbonara jest przyrządzane na wiele sposobów, właściwie każdy robi je tak, jak lubi - oto mój przepis z podstawowym boczusiem i jajkami.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 łyżecz. gałka muszkatołowa

500 g makaron spaghetti

200 g śmietanka kremowa 30%

50 g parmezan

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masło

30 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente.

2

Sos carbonara to bóstwo bekonowo-jajeczne, więc wystarczy podsmażyć na rumiano boczek pokrojony w drobną (centymetrową) kostkę, w tym samym czasie jaja roztrzepać na jednolitą masę, dodając do niej śmietanę i gałkę muszkatołową.

3

Makaron odcedzić, odlewając pół szklanki wody, w której się gotował.

4

Do makaronu dodać boczek, a następnie jajka ze śmietaną.

5

Mieszać dosyć energicznie, cały czas podgrzewając.

6

Należy uważać, aby jaja nie ścięły się na jajecznicę.

7

Jeśli naszego sosu jest za mało należy po trochu dodawać wodę, w której gotował się makaron.

8

Makaron układać na talerzu, posypując go startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

500

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły