Carbonara na zielono

m7

Polecam inną wersję spaghetti carbonara, tym razem z szynką i boczkiem na bazie makaronu, który może być zielony. Tym daniem możesz uświetnić przyjęcie dla gości lub obiad dla rodziny. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
749
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Polecam inną wersję spaghetti carbonara, tym razem z szynką i boczkiem na bazie makaronu, który może być zielony. Tym daniem możesz uświetnić przyjęcie dla gości lub obiad dla rodziny. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g makaron spaghetti
100 g boczek wędzony
100 g szynka
50 g parmezan
0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%
2 szt. czosnek
3 szt. jaja kurze całe
0.50 szt. szczypiorek
5 łyżka oliwa
6 łyżka wino białe wytrawne
Przygotowanie
Boczek i szynkę kroimy w kostkę. Boczek przysmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy szynkę, krótko smażymy razem z 2 ząbkami posiekanego czosnku. Trzymamy w cieple.
0,5 szklanki śmietany miksujemy z jajkami, białym winem i startym parmezanem (zostawiamy trochę do posypania na wierzch).
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, osączamy i natychmiast mieszamy z masą jajeczną.
Dodajemy boczek z szynką i posiekany szczypiorek. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
749
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.