Carbonara na zielono
m7
Polecam inną wersję spaghetti carbonara, tym razem z szynką i boczkiem na bazie makaronu, który może być zielony. Tym daniem możesz uświetnić przyjęcie dla gości lub obiad dla rodziny. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.
1
0 / 0
Polecam inną wersję spaghetti carbonara, tym razem z szynką i boczkiem na bazie makaronu, który może być zielony. Tym daniem możesz uświetnić przyjęcie dla gości lub obiad dla rodziny. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g makaron spaghetti
100 g boczek wędzony
100 g szynka
50 g parmezan
0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%
2 szt. czosnek
3 szt. jaja kurze całe
0.50 szt. szczypiorek
5 łyżka oliwa
6 łyżka wino białe wytrawne
Przygotowanie
Boczek i szynkę kroimy w kostkę. Boczek przysmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy szynkę, krótko smażymy razem z 2 ząbkami posiekanego czosnku. Trzymamy w cieple.
0,5 szklanki śmietany miksujemy z jajkami, białym winem i startym parmezanem (zostawiamy trochę do posypania na wierzch).
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, osączamy i natychmiast mieszamy z masą jajeczną.
Dodajemy boczek z szynką i posiekany szczypiorek. Wierzch posypujemy startym parmezanem.