Carbonara na zielono

m7
Carbonara na zielono

1

0 / 0

Polecam inną wersję spaghetti carbonara, tym razem z szynką i boczkiem na bazie makaronu, który może być zielony. Tym daniem możesz uświetnić przyjęcie dla gości lub obiad dla rodziny. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g makaron spaghetti

100 g boczek wędzony

100 g szynka

50 g parmezan

0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%

2 szt. czosnek

3 szt. jaja kurze całe

0.50 szt. szczypiorek

5 łyżka oliwa

6 łyżka wino białe wytrawne

Przygotowanie


1

Boczek i szynkę kroimy w kostkę. Boczek przysmażamy na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy szynkę, krótko smażymy razem z 2 ząbkami posiekanego czosnku. Trzymamy w cieple.

2

0,5 szklanki śmietany miksujemy z jajkami, białym winem i startym parmezanem (zostawiamy trochę do posypania na wierzch).

3

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, osączamy i natychmiast mieszamy z masą jajeczną.

4

Dodajemy boczek z szynką i posiekany szczypiorek. Wierzch posypujemy startym parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły