Carbonara
lubella
Prawdziwa i klasyczna carbonara na jajkach, z dodatkiem parmezanu i pysznego boczku. Prosty przepis, który sprawdzi się gdy czasu na zrobienie obiadu niewiele.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
667
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.3 / 6
Prawdziwa i klasyczna carbonara na jajkach, z dodatkiem parmezanu i pysznego boczku. Prosty przepis, który sprawdzi się gdy czasu na zrobienie obiadu niewiele.
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g makaron lubella spaghetti
10 g boczek
50 g parmezan
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na suchej patelni do momentu aż się zarumieni.
Parmezan ścieramy. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy sól, pieprz i starty parmezan, a następnie całość roztrzepujemy widelcem.
Do ugotowanego makaronu dodajemy podsmażony boczek oraz roztrzepane jajka. Mieszamy przez 2 minuty w garnku na małym gazie. Gotowy makaron możemy posypać dodatkowo parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
667
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.