Caponata z pora i karczocha
EkspertOdKuchni
Caponata z pora i karczocha to aromatyczne danie pochodzące z kuchni włoskiej. Połączenie pomidorów, karczocha, cukinii, marchewki, kaparów, oliwek, pora i wyrazistych przypraw tworzy sycący i pyszny gulasz, który zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych potraw. To doskonała propozycja dla osób poszukujących warzywnych i wegetariańskich dań. Caponata może być podawana jako danie główne w towarzystwie ryżu lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Caponata z pora i karczocha to aromatyczne danie pochodzące z kuchni włoskiej. Połączenie pomidorów, karczocha, cukinii, marchewki, kaparów, oliwek, pora i wyrazistych przypraw tworzy sycący i pyszny gulasz, który zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych potraw. To doskonała propozycja dla osób poszukujących warzywnych i wegetariańskich dań. Caponata może być podawana jako danie główne w towarzystwie ryżu lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Życzymy smacznego!
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
50 ml przecier pomidorowy łowicz
1 szt. por
2 szt. pomidor
1 szt. karczoch
1 szt. marchew
0.50 szt. cukinia
1 łyżka kapary
2 łyżka oliwki czarne
50 ml sos balsamiczny
1 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. bazylia
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Karczocha obieramy z zewnętrznych liści i odcinamy czubek pozostałego kwiatu. Przekrawamy, usuwamy włoski ze środka, odcinamy kawałek łodygi, pozostałą część obieramy. Wewnętrzną część karczocha umieszczamy w misce z wodą i sokiem cytryny.
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Pomidory i cukinie kroimy w kostkę. Pora i czosnek siekamy.
Na rozgrzanej oliwie w garnku smażymy por i czosnek ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy resztę warzyw i dusimy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki, kapary i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią i kremem balsamicznym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
183
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.