Caponata z pora i karczocha

EkspertOdKuchni
Caponata z pora i karczocha

0

0 / 0

Caponata z pora i karczocha to aromatyczne danie pochodzące z kuchni włoskiej. Połączenie pomidorów, karczocha, cukinii, marchewki, kaparów, oliwek, pora i wyrazistych przypraw tworzy sycący i pyszny gulasz, który zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych potraw. To doskonała propozycja dla osób poszukujących warzywnych i wegetariańskich dań. Caponata może być podawana jako danie główne w towarzystwie ryżu lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Życzymy smacznego!

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

50 przecier pomidorowy łowicz

1 szt. por

2 szt. pomidor

1 szt. karczoch

1 szt. marchew

0.50 szt. cukinia

1 łyżka kapary

2 łyżka oliwki czarne

50 sos balsamiczny

1 łyżka sok z cytryny

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka słodka

1 szcz. bazylia

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Karczocha obieramy z zewnętrznych liści i odcinamy czubek pozostałego kwiatu. Przekrawamy, usuwamy włoski ze środka, odcinamy kawałek łodygi, pozostałą część obieramy. Wewnętrzną część karczocha umieszczamy w misce z wodą i sokiem cytryny.

2

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Pomidory i cukinie kroimy w kostkę. Pora i czosnek siekamy.

3

Na rozgrzanej oliwie w garnku smażymy por i czosnek ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy resztę warzyw i dusimy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki, kapary i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią i kremem balsamicznym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły