Caponata

EkspertOdKuchni
Caponata

0

0 / 0

Caponata to pyszna, klasyczna włoska potrawa z warzywami, która ma słodko-kwaśny smak. Ta wersja przepisu zawiera bakłażany, cebulę, seler, pomidory, kapary i oliwki, które łączą się w smaczną kompozycję. Potrawa ta jest idealna jako przekąska lub dodatek do głównego dania. Możesz podawać ją z chrupiącym chlebem lub jako dodatek do makaronu. Caponata jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że jest to świetna propozycja na różne okazje.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. bakłażan

70 oliwa z oliwek

2 szt. cebula czerwona

1 szt. seler naciowy

15 ocet winny

500 g przecier pomidorowy łowicz

1 łyżeczka miód

20 szt. oliwki

10 szt. kapary

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Bakłażany myjemy, kroimy w kostkę (bez obierania). Przekładamy je do miski i obsypujemy solą (ok. 5 g), dokładnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki były nią dobrze pokryte. Odstawiamy na 30 minut, aż puszczą sok. Po tym czasie bakłażany przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy.

2

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, seler tniemy w plasterki.

3

Na patelni rozgrzewamy 40 ml oliwy, wrzucamy bakłażany i smażymy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy je z patelni do naczynia.

4

Wlewamy na patelnię pozostałą oliwę i smażymy cebulę z selerem, następnie dodajemy przecier pomidorowy i smażymy ok. 15 minut.

5

Na patelnię dodajemy wcześniej obsmażone bakłażany, dolewamy ocet, dodajemy oliwki i kapary oraz miód. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie gotujemy kolejne 10-15 minut.

6

Caponatę serwujemy ze świeżą bazylią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły