Caponata
EkspertOdKuchni
Caponata to pyszna, klasyczna włoska potrawa z warzywami, która ma słodko-kwaśny smak. Ta wersja przepisu zawiera bakłażany, cebulę, seler, pomidory, kapary i oliwki, które łączą się w smaczną kompozycję. Potrawa ta jest idealna jako przekąska lub dodatek do głównego dania. Możesz podawać ją z chrupiącym chlebem lub jako dodatek do makaronu. Caponata jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że jest to świetna propozycja na różne okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Caponata to pyszna, klasyczna włoska potrawa z warzywami, która ma słodko-kwaśny smak. Ta wersja przepisu zawiera bakłażany, cebulę, seler, pomidory, kapary i oliwki, które łączą się w smaczną kompozycję. Potrawa ta jest idealna jako przekąska lub dodatek do głównego dania. Możesz podawać ją z chrupiącym chlebem lub jako dodatek do makaronu. Caponata jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że jest to świetna propozycja na różne okazje.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. bakłażan
70 oliwa z oliwek
2 szt. cebula czerwona
1 szt. seler naciowy
15 ocet winny
500 g przecier pomidorowy łowicz
1 łyżecz. miód
20 szt. oliwki
10 szt. kapary
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Bakłażany myjemy, kroimy w kostkę (bez obierania). Przekładamy je do miski i obsypujemy solą (ok. 5 g), dokładnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki były nią dobrze pokryte. Odstawiamy na 30 minut, aż puszczą sok. Po tym czasie bakłażany przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, seler tniemy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 40 ml oliwy, wrzucamy bakłażany i smażymy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy je z patelni do naczynia.
Wlewamy na patelnię pozostałą oliwę i smażymy cebulę z selerem, następnie dodajemy przecier pomidorowy i smażymy ok. 15 minut.
Na patelnię dodajemy wcześniej obsmażone bakłażany, dolewamy ocet, dodajemy oliwki i kapary oraz miód. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie gotujemy kolejne 10-15 minut.
Caponatę serwujemy ze świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.