Cantucci z żurawiną i pistacjami - idealne na prezent
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ja_frida
![Cantucci z żurawiną i pistacjami - idealne na prezent](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975343040.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne, kruche ciasteczka cantucci z żurawiną i pistacjami.
0
0 / 0
Pyszne, kruche ciasteczka cantucci z żurawiną i pistacjami.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 szkl. cukier
0.75 szkl. olej
2 szt. jaja l
2 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g pistacje
150 g żurawina łowicz
Przygotowanie
W jednej misce zmiksować jajka z olejem i cukrem. W drugiej misce zmieszać mąkę, sól i proszek. Połączyć składniki z obu misek i zmiksować ciasto (będzie ciężko bo jest dosyć gęste). Dodać żurawinę i pistacje. Zmieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta uformować długi wałek (najlepiej zmoczyć ręce do formowania). Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut i potem pokroić na lekko ukośne plastry (ok. 1 cm grubości). Ciastka ułożyć na blachę i piec kolejne 15 minut w 140 stopniach.