Cannoli kakaowe

kakaowiec
Cannoli kakaowe

1

0 / 0

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka cukier

3 łyżka kakao decomorreno

0.50 łyżeczka cynamon

1.50 łyżka masło

1 szt. jaja kurze całe

80 białe wino

500 olej rzepakowy uniwersalny

1 szkl. krem kakaowy

1 szt. lukier

1 szt. wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Mieszamy w misce mąkę, cukier, kakao, cynamon. Dodajemy tłuszcz oraz jajko. Wlewamy wino i wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy ciasto dokładnie w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części. Te których nie używamy pozostawiamy cały czas zawinięte, aby nie wyschły.

2

Wałkujemy ciasto na bardzo cienką warstwę jak na makaron. Jeśli mamy maszynkę do makaronu możemy przy jej pomocy przygotować ciasto. Wycinamy kółka przy pomocy foremki lub szklanki. Nakładamy ciasto na rurki lub rożki do smażenia cannoli. Miejsce łączenia smarujemy białkiem jajka.

3

Smażymy na rozgrzanym oleju przez około minutę. Wyciągamy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu na papierowy ręcznik.Cannoli wypełniamy kremem kakaowym (przepis również na uwielbiam.pl ) i zdobimy według uznania.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły