Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

EkspertOdKuchni
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

0

0 / 0

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to pyszne danie kuchni włoskiej, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom makaronów i dań z serem. Sprawdzi się doskonale jako główne danie na romantyczną kolację lub obiad w rodzinnej atmosferze. Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to danie pełne smaku i aromatu. Szpinak wzbogaca je o delikatny smak, a ser ricotta nadaje całości kremowej konsystencji i bogatego smaku. W połączeniu z aromatycznym sosem beszamelowym, danie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g makaron cannelloni lubella

500 g szpinak mrożony

250 g ser ricotta

150 g parmezan

200 g masło

200 mleko

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 łyżka oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odcedzamy od nadmiaru wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy szpinak, dodajemy czosnek rozdrobniony przez praskę i ser ricotta. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.

2

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, powstaną grudki.

3

Gdy szpinak ostygnie, napełniamy rurki makaronowe farszem szpinakowym.

4

Wylewamy na spód naczynia żaroodpornego sos beszamelowy i układamy nafaszerowany makaron jeden obok drugiego. Na górę makaronu wylewamy resztę sosu i posypujemy parmezanem.

5

Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wkładamy makaron i pieczemy przez 30-35 minut, aż do momentu jak makaron będzie miękki, a góra zarumieniona.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły