Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
EkspertOdKuchni
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to pyszne danie kuchni włoskiej, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom makaronów i dań z serem. Sprawdzi się doskonale jako główne danie na romantyczną kolację lub obiad w rodzinnej atmosferze. Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to danie pełne smaku i aromatu. Szpinak wzbogaca je o delikatny smak, a ser ricotta nadaje całości kremowej konsystencji i bogatego smaku. W połączeniu z aromatycznym sosem beszamelowym, danie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2359
kcal
Białka
83
gram
Węglowodany
196
gram
Tłuszcze
132
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to pyszne danie kuchni włoskiej, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom makaronów i dań z serem. Sprawdzi się doskonale jako główne danie na romantyczną kolację lub obiad w rodzinnej atmosferze. Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to danie pełne smaku i aromatu. Szpinak wzbogaca je o delikatny smak, a ser ricotta nadaje całości kremowej konsystencji i bogatego smaku. W połączeniu z aromatycznym sosem beszamelowym, danie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g makaron cannelloni lubella
500 g szpinak mrożony
250 g ser ricotta
150 g parmezan
200 g masło
200 mleko
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwa do smażenia
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odcedzamy od nadmiaru wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy szpinak, dodajemy czosnek rozdrobniony przez praskę i ser ricotta. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, powstaną grudki.
Gdy szpinak ostygnie, napełniamy rurki makaronowe farszem szpinakowym.
Wylewamy na spód naczynia żaroodpornego sos beszamelowy i układamy nafaszerowany makaron jeden obok drugiego. Na górę makaronu wylewamy resztę sosu i posypujemy parmezanem.
Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wkładamy makaron i pieczemy przez 30-35 minut, aż do momentu jak makaron będzie miękki, a góra zarumieniona.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2359
kcal
Białka
83
gram
Węglowodany
196
gram
Tłuszcze
132
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.