Cannelloni ze szpinakiem
uwielbiampl
Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie rurek, który jest wypełniony pysznym nadzieniem. My proponujemy aromatyczną wersję ze szpinakiem, serem feta i sosem beszamelowym. To danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, elegancką kolację, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3397
kcal
Białka
126
gram
Węglowodany
589
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.4 / 51
Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie rurek, który jest wypełniony pysznym nadzieniem. My proponujemy aromatyczną wersję ze szpinakiem, serem feta i sosem beszamelowym. To danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, elegancką kolację, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
500 g szpinak mrożony
300 g ser żółty
1 szkl. mleko
12 szt. makaron cannelloni lubella
1 szt. ser feta
5 szt. czosnek
1 łyżka mąka lubella
1 łyżka masło
Przygotowanie
Makaron gotować 1 min w osolonej wodzie.
Szpinak odparować na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec dodać fetę i doprawić pieprzem.
Rurki wypełniać farszem szpinakowym (najlepiej za pomocą rękawa do ciast) i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Masło rozpuścić w rondelku, przesmażyć na nim mąkę. Do wszystkiego dodać mleko i mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Cannelloni polać sosem i zapiekać w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Przed końcem obficie posypać startym żółtym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3397
kcal
Białka
126
gram
Węglowodany
589
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.