Cannelloni ze szpinakiem

uwielbiampl
Cannelloni ze szpinakiem

1

3.4 / 51

Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie rurek, który jest wypełniony pysznym nadzieniem. My proponujemy aromatyczną wersję ze szpinakiem, serem feta i sosem beszamelowym. To danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, elegancką kolację, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

500 g szpinak mrożony

300 g ser żółty

1 szkl. mleko

12 szt. makaron cannelloni lubella

1 szt. ser feta

5 szt. czosnek

1 łyżka mąka lubella

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Makaron gotować 1 min w osolonej wodzie.

2

Szpinak odparować na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec dodać fetę i doprawić pieprzem.

3

Rurki wypełniać farszem szpinakowym (najlepiej za pomocą rękawa do ciast) i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

4

Masło rozpuścić w rondelku, przesmażyć na nim mąkę. Do wszystkiego dodać mleko i mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.

5

Cannelloni polać sosem i zapiekać w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

6

Przed końcem obficie posypać startym żółtym serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły