Cannelloni ze szpinakiem

uwielbiampl
Cannelloni ze szpinakiem

Średnia 3.4 / 51

Oceń!

Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie rurek, który jest wypełniony pysznym nadzieniem. My proponujemy aromatyczną wersję ze szpinakiem, serem feta i sosem beszamelowym. To danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, elegancką kolację, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

500 g szpinak mrożony

300 g ser żółty

1 szkl. mleko

12 szt. makaron cannelloni lubella

1 szt. ser feta

5 szt. czosnek

1 łyżka mąka lubella

1 łyżka masło

Przygotowanie


Makaron gotować 1 min w osolonej wodzie.

Szpinak odparować na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec dodać fetę i doprawić pieprzem.

Rurki wypełniać farszem szpinakowym (najlepiej za pomocą rękawa do ciast) i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Masło rozpuścić w rondelku, przesmażyć na nim mąkę. Do wszystkiego dodać mleko i mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.

Cannelloni polać sosem i zapiekać w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Przed końcem obficie posypać startym żółtym serem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3397

kcal

Białka

126

gram

Węglowodany

589

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły