Cannelloni ze szpinakiem
uwielbiampl
Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie rurek, który jest wypełniony pysznym nadzieniem. My proponujemy aromatyczną wersję ze szpinakiem, serem feta i sosem beszamelowym. To danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, elegancką kolację, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!
2
3.4 / 51
Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie rurek, który jest wypełniony pysznym nadzieniem. My proponujemy aromatyczną wersję ze szpinakiem, serem feta i sosem beszamelowym. To danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, elegancką kolację, jak i rodzinne uroczystości. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
500 g szpinak mrożony
300 g ser żółty
1 szkl. mleko
12 szt. makaron cannelloni lubella
1 szt. ser feta
5 szt. czosnek
1 łyżka mąka lubella
1 łyżka masło
Przygotowanie
Makaron gotować 1 min w osolonej wodzie.
Szpinak odparować na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec dodać fetę i doprawić pieprzem.
Rurki wypełniać farszem szpinakowym (najlepiej za pomocą rękawa do ciast) i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Masło rozpuścić w rondelku, przesmażyć na nim mąkę. Do wszystkiego dodać mleko i mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Cannelloni polać sosem i zapiekać w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Przed końcem obficie posypać startym żółtym serem.