Cannelloni ze szpinakiem

m7

Danie inspirowane kuchnią włoską. Pychota.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 2
Danie inspirowane kuchnią włoską. Pychota.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
500 g szpinak mrożony
300 g ser żółty
1 szkl. mleko
12 szt. cannelloni
1 szt. ser feta
5 szt. czosnek
1 łyżka masło
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Makaron gotować 1 min. w osolonej wodzie.
Szpinak odparować na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pod koniec dodać fetę i doprawić pieprzem.
Rurki wypełniać farszem szpinakowym (najlepiej za pomocą rękawa do ciast) i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Masło rozpuścić w rondelku, przesmażyć na nim mąkę. Do wszystkiego dodać mleko i mieszając trzepaczką gotować aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Cannelloni polać sosem i zapiekać w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Przed końcem obficie posypać startym żółtym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.