Cannelloni zapiekane

monikap
Cannelloni zapiekane

3

0 / 0

Cannelloni to grube rurki o średnicy ok.3 cm można faszerować je różnego rodzaju farszami ze szpinakiem, grzybkami, z serem. Ja dziś zrobiłam z mięsem mielonym i już mam zamówienie na nastepne:) Cannelloni to super przepis i na obiad i na kolację i na spotkania ze znajomymi Może przepisu nie robi się szybko i pracy troszeczkę przy nim jest ale naprawdę warto bo u mnie taki makaron wszystkim smakuje Poza tym naprawdę syci:) Mięso w bardzo podobny sposób przygotowuje na spaghetti i podobnie do lasagne więc jak ktoś nie ma czasu to do mięsa może podać spaghetti. I najważniejsze w całym przepisie wg mnie są przyprawy ja dodaje ich naprawdę bardzo bardzo dużo oczywiście włoskie to podstawa ale przyprawiamy tak jak ktoś lubi i czosnek bo ja lubię dodać czosnek prawie do wszystkiego A co do tego czy gotować rurki to niektórzy je gotują rurki ale wg mnie podgotowane wcześniej byłyby zbyt miękkie do nadziewania. Poza tym jak wszystkie zalejemy dużą ilością sosu beszamelowego na pewno nie będą twarde.

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. przyprawa do mięsa

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. zioła prowansalskie

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 łyżeczka bazylia

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka papryka czerwona słodka

0.50 łyżeczka papryka ostra

200 g pomidory krojone łowicz

2 szkl. mleko

1 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

1 szt. cannelloni

3 łyżka masło

3 łyżka mąka pszenna tortowa

4 łyżka ser żółty

1 łyżka oliwa

60 dek. mięso mielone wołowo-wieprzowe

Przygotowanie


1

Kładziemy obok siebie ciasno ułożone w naczyniu żaroodpornym i zalewamy beszamelem i posypujemy żółtym serem. Wszystkie rurki muszą być dobrze zalane żeby po upieczeniu były miękkie. Pieczemy w temp.200 C przez ok. 30 min.

2

Cannelloni nie gotujemy mięsem nadziewamy rurki ja do nadziewania używam małej łyżeczki

3

W garnku rozgrzać oliwę wrzucić posiekana drobno cebulę, delikatnie zeszklić, dodać mięso i dalej podsmażać by nie było surowe.

4

Do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki pokrojone mogą być też pomidory i w ostateczności koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku podstawowo solą pieprzem i najważniejsze przyprawami Ja dodałam bazylię, oregano, przyprawę do mięsa mielonego paprykę słodką, ostrą, zioła prowansalskie i przed końcem duszenia przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Odstawić mięso by przestygło i potem można jeszcze raz spróbować i doprawić.

5

Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku stopić masło cały dodać przesianą mąkę i podsmażyć razem na jasnozłoty kolor, aż zasmażka zacznie się pienić i wrzeć, nie wolno przypalić. Po ok. 3 minutach stopniowo dolewać mleko i gotować cały czas mieszając, na koniec przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły