Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym

m7
Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zapiekanka inna niż zawsze.

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. por

330 śmietana 18%

150 jogurt naturalny

1 szczyp. sól, pieprz

100 g parmezan

15 szt. cannelloni

2 szt. pierś kurczaka

1 szt. cukinia

1 szt. cebula

1 łyżka oregano

1 łyżka musztarda

3 łyżka majonez

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


Kurczaka kroję w bardzo małą kostkę, cukinię (zostawiłam kilka plastrów osobno), cebulę również, pora w paseczki.

Na łyżce oliwy z oliwek smażę kurczaka, pory, cukinię i cebulę aż wszystko zmięknie.

Dodaję 3 łyżki śmietany, musztardę, mieszam, przyprawiam, dodaję trochę sera. Sos ma być na tyle gęsty, żeby się łatwo nadawał do nadziania rurek. Nie może być lejący.

Rurki wrzucam do gorącej wody na 2 minuty, potem do zimnej.

Naczynie smaruję masłem.

Każdą rurkę nadziewam i układam w naczyniu, tak, żeby powstała jedna warstwa.

Nadzienia zostało więc dodałam do niego resztę śmietany, majonez i jogurt, wszystko przyprawiłam i zalałam sosem.

Na górę wyłożyłam plastry ugrillowanej cukinii. Przykryłam folią aluminiową.

Włożyłam do piekarnika na 180 st. na 25 minut, potem zdjęłam folię, posypałam warstwą sera i zapiekłam jeszcze 10 minut.

Było - mówiąc nieskromnie - rewelacyjne!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

676

kcal

Białka

49

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły