Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym

m7
Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym

1

0 / 0

Zapiekanka inna niż zawsze.

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. por

330 śmietana 18%

150 jogurt naturalny

1 szcz. sól, pieprz

100 g parmezan

15 szt. cannelloni

2 szt. pierś kurczaka

1 szt. cukinia

1 szt. cebula

1 łyżka oregano

1 łyżka musztarda

3 łyżka majonez

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Kurczaka kroję w bardzo małą kostkę, cukinię (zostawiłam kilka plastrów osobno), cebulę również, pora w paseczki.

2

Na łyżce oliwy z oliwek smażę kurczaka, pory, cukinię i cebulę aż wszystko zmięknie.

3

Dodaję 3 łyżki śmietany, musztardę, mieszam, przyprawiam, dodaję trochę sera. Sos ma być na tyle gęsty, żeby się łatwo nadawał do nadziania rurek. Nie może być lejący.

4

Rurki wrzucam do gorącej wody na 2 minuty, potem do zimnej.

5

Naczynie smaruję masłem.

6

Każdą rurkę nadziewam i układam w naczyniu, tak, żeby powstała jedna warstwa.

7

Nadzienia zostało więc dodałam do niego resztę śmietany, majonez i jogurt, wszystko przyprawiłam i zalałam sosem.

8

Na górę wyłożyłam plastry ugrillowanej cukinii. Przykryłam folią aluminiową.

9

Włożyłam do piekarnika na 180 st. na 25 minut, potem zdjęłam folię, posypałam warstwą sera i zapiekłam jeszcze 10 minut.

10

Było - mówiąc nieskromnie - rewelacyjne!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły