Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym
m7
Zapiekanka inna niż zawsze.
1
0 / 0
Zapiekanka inna niż zawsze.
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. por
330 śmietana 18%
150 jogurt naturalny
1 szcz. sól, pieprz
100 g parmezan
15 szt. cannelloni
2 szt. pierś kurczaka
1 szt. cukinia
1 szt. cebula
1 łyżka oregano
1 łyżka musztarda
3 łyżka majonez
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Kurczaka kroję w bardzo małą kostkę, cukinię (zostawiłam kilka plastrów osobno), cebulę również, pora w paseczki.
Na łyżce oliwy z oliwek smażę kurczaka, pory, cukinię i cebulę aż wszystko zmięknie.
Dodaję 3 łyżki śmietany, musztardę, mieszam, przyprawiam, dodaję trochę sera. Sos ma być na tyle gęsty, żeby się łatwo nadawał do nadziania rurek. Nie może być lejący.
Rurki wrzucam do gorącej wody na 2 minuty, potem do zimnej.
Naczynie smaruję masłem.
Każdą rurkę nadziewam i układam w naczyniu, tak, żeby powstała jedna warstwa.
Nadzienia zostało więc dodałam do niego resztę śmietany, majonez i jogurt, wszystko przyprawiłam i zalałam sosem.
Na górę wyłożyłam plastry ugrillowanej cukinii. Przykryłam folią aluminiową.
Włożyłam do piekarnika na 180 st. na 25 minut, potem zdjęłam folię, posypałam warstwą sera i zapiekłam jeszcze 10 minut.
Było - mówiąc nieskromnie - rewelacyjne!