Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym

m7

Zapiekanka inna niż zawsze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
676
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zapiekanka inna niż zawsze.
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. por
330 śmietana 18%
150 jogurt naturalny
1 szczyp. sól, pieprz
100 g parmezan
15 szt. cannelloni
2 szt. pierś kurczaka
1 szt. cukinia
1 szt. cebula
1 łyżka oregano
1 łyżka musztarda
3 łyżka majonez
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Kurczaka kroję w bardzo małą kostkę, cukinię (zostawiłam kilka plastrów osobno), cebulę również, pora w paseczki.
Na łyżce oliwy z oliwek smażę kurczaka, pory, cukinię i cebulę aż wszystko zmięknie.
Dodaję 3 łyżki śmietany, musztardę, mieszam, przyprawiam, dodaję trochę sera. Sos ma być na tyle gęsty, żeby się łatwo nadawał do nadziania rurek. Nie może być lejący.
Rurki wrzucam do gorącej wody na 2 minuty, potem do zimnej.
Naczynie smaruję masłem.
Każdą rurkę nadziewam i układam w naczyniu, tak, żeby powstała jedna warstwa.
Nadzienia zostało więc dodałam do niego resztę śmietany, majonez i jogurt, wszystko przyprawiłam i zalałam sosem.
Na górę wyłożyłam plastry ugrillowanej cukinii. Przykryłam folią aluminiową.
Włożyłam do piekarnika na 180 st. na 25 minut, potem zdjęłam folię, posypałam warstwą sera i zapiekłam jeszcze 10 minut.
Było - mówiąc nieskromnie - rewelacyjne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
676
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.