Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

0

0 / 0

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

12

Składniki

50 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

250 g lubella cannelloni

500 g mielona wołowina

700 ml passata pomidorowa

100 g cheddar

200 g świeży szpinak

1 szt. cebula

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka słodka papryka

1 łyżeczka bazylia

1 łyżeczka oliwa

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Podgotuj makaron przez ok. 3-4 min, żeby lekko zmiękł, ale dalej zachował kształt. Przelej go zimną wodą, odłóż.

2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek w plasterki.

3

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, po czym podsmażaj przez ok. 2-3 min, aż cebula się zeszkli. Wrzuć mięso mielone, dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając, przez ok. 7-8 min. Do mięsa wlej 350 g passaty oraz wrzuć szpinak i przyprawy (oregano, bazylię, słodką paprykę). Gotuj jeszcze przez ok 5 min, mieszając co jakiś czas. Na koniec dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

4

Nagrzej piekarnik do 180 min.

5

Delikatnie nadziej każdą rurkę mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Ułóż ciasno w naczyniu do zapiekania. Polej z góry pozostałą częścią passaty.

6

Cheddar zetrzyj na tarce, posyp nim cannelloni. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez ok. 30 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły