Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
989
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem
12
Składniki
50 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
250 g lubella cannelloni
500 g mielona wołowina
700 ml passata pomidorowa
100 g cheddar
200 g świeży szpinak
1 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. słodka papryka
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. oliwa
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Podgotuj makaron przez ok. 3-4 min, żeby lekko zmiękł, ale dalej zachował kształt. Przelej go zimną wodą, odłóż.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, po czym podsmażaj przez ok. 2-3 min, aż cebula się zeszkli. Wrzuć mięso mielone, dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając, przez ok. 7-8 min. Do mięsa wlej 350 g passaty oraz wrzuć szpinak i przyprawy (oregano, bazylię, słodką paprykę). Gotuj jeszcze przez ok 5 min, mieszając co jakiś czas. Na koniec dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Nagrzej piekarnik do 180 min.
Delikatnie nadziej każdą rurkę mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Ułóż ciasno w naczyniu do zapiekania. Polej z góry pozostałą częścią passaty.
Cheddar zetrzyj na tarce, posyp nim cannelloni. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez ok. 30 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
989
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.