Cannelloni z grzybami
m7
Spróbowałam sama, taki eksperyment kulinarny i wyszedł super. Polecam każdemu kto lubi urozmaicenia, gdyż bez mięsa też można żyć i może również smakować
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1014
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Spróbowałam sama, taki eksperyment kulinarny i wyszedł super. Polecam każdemu kto lubi urozmaicenia, gdyż bez mięsa też można żyć i może również smakować
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. tymianek
1 łyżecz. sól
500 g cannelloni
500 g grzyby
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 szkl. ser żółty
2 szt. cebula
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
3 łyżka tłuszcz
2 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i dusić na wolnym ogniu ok. Pół godziny, często mieszając.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem mniej więcej w połowie duszenia . W tym czasie przygotować cannelloni. Wrzucić je do dużego garnka, do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, delikatnie mieszając, aby się nie posklejały. Odsączyć, przelać zimną wodą. Każdy rulonik nadziewać grzybami.
Układać obok siebie (ale nie piętrowo) w formie do zapiekania, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Aby przygotować sos śmietankowy, stopić w rondelku masło. Wlać śmietankę i chwilę ją gotować, cały czas mieszając. Wsypać połowę szklanki startego sera. Połączyć ser ze śmietanką, nadal podgrzewając. Delikatnie doprawić do smaku.Cannelloni polać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypać natka pietruszki.
Zamiast grzybów można - w ostateczności - użyć pieczarek, ale są one znacznie mniej aromatyczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1014
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.