Cannelloni z grzybami

m7
Cannelloni z grzybami

1

0 / 0

Spróbowałam sama, taki eksperyment kulinarny i wyszedł super. Polecam każdemu kto lubi urozmaicenia, gdyż bez mięsa też można żyć i może również smakować

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. tymianek

1 łyżecz. sól

500 g cannelloni

500 g grzyby

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szkl. ser żółty

2 szt. cebula

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa

3 łyżka tłuszcz

2 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i dusić na wolnym ogniu ok. Pół godziny, często mieszając.

2

Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem mniej więcej w połowie duszenia . W tym czasie przygotować cannelloni. Wrzucić je do dużego garnka, do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, delikatnie mieszając, aby się nie posklejały. Odsączyć, przelać zimną wodą. Każdy rulonik nadziewać grzybami.

3

Układać obok siebie (ale nie piętrowo) w formie do zapiekania, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Aby przygotować sos śmietankowy, stopić w rondelku masło. Wlać śmietankę i chwilę ją gotować, cały czas mieszając. Wsypać połowę szklanki startego sera. Połączyć ser ze śmietanką, nadal podgrzewając. Delikatnie doprawić do smaku.Cannelloni polać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypać natka pietruszki.

4

Zamiast grzybów można - w ostateczności - użyć pieczarek, ale są one znacznie mniej aromatyczne.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1014

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

102

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły