Cannelloni z grzybami

m7
Cannelloni z grzybami

1

0 / 0

Spróbowałam sama, taki eksperyment kulinarny i wyszedł super. Polecam każdemu kto lubi urozmaicenia, gdyż bez mięsa też można żyć i może również smakować

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. tymianek

1 łyżeczka sól

500 g cannelloni

500 g grzyby

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szkl. ser żółty

2 szt. cebula

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa

3 łyżka tłuszcz

2 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i dusić na wolnym ogniu ok. Pół godziny, często mieszając.

2

Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem mniej więcej w połowie duszenia . W tym czasie przygotować cannelloni. Wrzucić je do dużego garnka, do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, delikatnie mieszając, aby się nie posklejały. Odsączyć, przelać zimną wodą. Każdy rulonik nadziewać grzybami.

3

Układać obok siebie (ale nie piętrowo) w formie do zapiekania, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Aby przygotować sos śmietankowy, stopić w rondelku masło. Wlać śmietankę i chwilę ją gotować, cały czas mieszając. Wsypać połowę szklanki startego sera. Połączyć ser ze śmietanką, nadal podgrzewając. Delikatnie doprawić do smaku.Cannelloni polać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypać natka pietruszki.

4

Zamiast grzybów można - w ostateczności - użyć pieczarek, ale są one znacznie mniej aromatyczne.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły