Cannelloni z groszkiem
uwielbiampl
Pyszne cannelloni - klasyczny włoski makaron o średnicy około 3 cm (idealny do dań z farszem). Nasza propozycja to cannelloni z mięsem mielonym, sosem bolognese i groszkiem. Prawdziwa włoska uczta w Twoim domu!
2
3.6 / 8
Pyszne cannelloni - klasyczny włoski makaron o średnicy około 3 cm (idealny do dań z farszem). Nasza propozycja to cannelloni z mięsem mielonym, sosem bolognese i groszkiem. Prawdziwa włoska uczta w Twoim domu!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka groszek zielony
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
250 g makaron lubella cannelloni
500 g mięso mielone
200 g ser żółty
50 g masło
2.50 szkl. mleko
1 szt. sos lubella bolognese
3 szt. czosnek
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka olej
Przygotowanie
Farsz: Przesmażamy na oleju mięso mielone, dodając pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz. Mięso zalewamy sosem bolognese Lubella, a następnie dodajemy odcedzony zielony groszek.
Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było grudek. Powoli dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy kilka minut, zestawiamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Nie gotujemy cannelloni. Napełniamy farszem rurki makaronu i układamy jendowarstwowo w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy obficie sosem beszamelowym i zapiekamy przykryte przez ok. 15 minut w temp. 200°C. Następnie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, nie przykrywając przez kolejne 15-20 minut.