Cannelloni z groszkiem

uwielbiampl
Cannelloni z groszkiem

2

3.6 / 8

Pyszne cannelloni - klasyczny włoski makaron o średnicy około 3 cm (idealny do dań z farszem). Nasza propozycja to cannelloni z mięsem mielonym, sosem bolognese i groszkiem. Prawdziwa włoska uczta w Twoim domu!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pusz. groszek zielony

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

250 g makaron lubella cannelloni

500 g mięso mielone

200 g ser żółty

50 g masło

2.50 szkl. mleko

1 szt. sos lubella bolognese

3 szt. czosnek

3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Farsz: Przesmażamy na oleju mięso mielone, dodając pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz. Mięso zalewamy sosem bolognese Lubella, a następnie dodajemy odcedzony zielony groszek.

2

Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było grudek. Powoli dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy kilka minut, zestawiamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3

Nie gotujemy cannelloni. Napełniamy farszem rurki makaronu i układamy jendowarstwowo w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy obficie sosem beszamelowym i zapiekamy przykryte przez ok. 15 minut w temp. 200°C. Następnie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, nie przykrywając przez kolejne 15-20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły