CANNELLONI Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI
lubella
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, ale jeszcze nie jadłeś cannelloni, koniecznie musisz to nadrobić! Przygotuj smakowity, warzywny farsz do wypełnienia makaronowych rurek, zalej całość sosem pomidorowym z wonnymi ziołami, wyłóż plastrami pomidorów i zasyp warstwą ulubionego sera. Tak przygotowanie danie wystarczy upiec.
0
0 / 0
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, ale jeszcze nie jadłeś cannelloni, koniecznie musisz to nadrobić! Przygotuj smakowity, warzywny farsz do wypełnienia makaronowych rurek, zalej całość sosem pomidorowym z wonnymi ziołami, wyłóż plastrami pomidorów i zasyp warstwą ulubionego sera. Tak przygotowanie danie wystarczy upiec.
20
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron cannelloni lubella
3 szt. bakłażan
70 g pieczarki
1 szt. cebula
0.50 puszka pomidory krojone łowicz
2 szt. pomidor
0.50 szkl. ser żółty starty
2 łyżka olej
0.50 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. masło
1 szkl. przecier pomidorowy łowicz
0.50 łyżka posiekana bazylia
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. tymianek
2 łyżka olej
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. papryka słodka mielona
0.50 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Warzywa dokładnie umyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bakłażana pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć 3 min. Dodać bakłażana i pieczarki, smażyć ok 5 min. Dodać krojone pomidory. Gotować ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W garnku zagotować przecier pomidorowy z bazylią, oregano, tymiankiem, olejem, cukrem, papryką. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Rurki makaronowe napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu. Zalać sosem. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać żółtym serem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C . Piec przez 45 min.