CANNELLONI Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

lubella
CANNELLONI Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

0

0 / 0

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, ale jeszcze nie jadłeś cannelloni, koniecznie musisz to nadrobić! Przygotuj smakowity, warzywny farsz do wypełnienia makaronowych rurek, zalej całość sosem pomidorowym z wonnymi ziołami, wyłóż plastrami pomidorów i zasyp warstwą ulubionego sera. Tak przygotowanie danie wystarczy upiec.

20

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron cannelloni lubella

3 szt. bakłażan

70 g pieczarki

1 szt. cebula

0.50 puszka pomidory krojone łowicz

2 szt. pomidor

0.50 szkl. ser żółty starty

2 łyżka olej

0.50 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. masło

1 szkl. przecier pomidorowy łowicz

0.50 łyżka posiekana bazylia

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. tymianek

2 łyżka olej

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. papryka słodka mielona

0.50 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Warzywa dokładnie umyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bakłażana pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić na małe kawałki.

2

Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć 3 min. Dodać bakłażana i pieczarki, smażyć ok 5 min. Dodać krojone pomidory. Gotować ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3

W garnku zagotować przecier pomidorowy z bazylią, oregano, tymiankiem, olejem, cukrem, papryką. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

4

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

5

Rurki makaronowe napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu. Zalać sosem. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać żółtym serem.

6

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C . Piec przez 45 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

531

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły