Example thumb
3

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
0.5 Łyżeczki
Rozmaryn
500 Gramów
Cannelloni
50 Gramów
masło śmietankowe
250 Gramów
Cielęcina
250 Gramów
Wieprzowina chuda
100 Gramów
Wątróbka kurczaka
100 Gramów
parmezan
50 Gramów
masło extra
2 Szklanki
bulion drobiowy
1.5 Szklanki
Sos beszamel
1.5 Szklanki
Sos pomidorowy
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
jaja kurze całe
10 Sztuk
bazylia
2 Łyżki
parmezan
3 Łyżki
oliwa z oliwek
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószamy mąką i podsmażamy na oliwie. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy na małym ogniu około godziny, podlewając bulionem.
  2. Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrabiamy dłonią.
  3. Cannelloni obgotowujemy w dużej ilości posolonej wody, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na opłukanych talerzach. Szprycą lub malutką łyżeczką napełniamy rurki farszem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, starannie przykrywamy beszamelem, skrapiamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180-200°C. Podajemy z sosem pomidorowym

Opis

Ta potrawa jest znakomita na wyjątkowe okazje, wymaga pewnej wprawy w kuchennym rzemiośle, ale jeśli chcesz, aby romantyczny wieczór, przyjęcie dla znajomych czy uroczysty obiad, były udane musisz poświęcić nieco czasu i starań. Inni z pewnością docenią Twoje wysiłki.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!