Cannelloni nadziewane mięsem

m7
Cannelloni nadziewane mięsem

3

0 / 0

Ta potrawa jest znakomita na wyjątkowe okazje, wymaga pewnej wprawy w kuchennym rzemiośle, ale jeśli chcesz, aby romantyczny wieczór, przyjęcie dla znajomych czy uroczysty obiad, były udane musisz poświęcić nieco czasu i starań. Inni z pewnością docenią Twoje wysiłki.

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. rozmaryn

500 g cannelloni

50 g masło śmietankowe

250 g cielęcina

250 g wieprzowina chuda

100 g wątróbka kurczaka

100 g parmezan

50 g masło

2 szkl. bulion drobiowy

1.50 szkl. sos beszamel

1.50 szkl. sos pomidorowy łowicz

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. jaja kurze całe

10 szt. bazylia

2 łyżka parmezan

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószamy mąką i podsmażamy na oliwie. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy na małym ogniu około godziny, podlewając bulionem.

2

Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrabiamy dłonią.

3

Cannelloni obgotowujemy w dużej ilości posolonej wody, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na opłukanych talerzach. Szprycą lub malutką łyżeczką napełniamy rurki farszem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, starannie przykrywamy beszamelem, skrapiamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180-200°C. Podajemy z sosem pomidorowym

Wartości odżywcze na porcję


Energia

933

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

91

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły