Cannelloni nadziewane mięsem
m7
Ta potrawa jest znakomita na wyjątkowe okazje, wymaga pewnej wprawy w kuchennym rzemiośle, ale jeśli chcesz, aby romantyczny wieczór, przyjęcie dla znajomych czy uroczysty obiad, były udane musisz poświęcić nieco czasu i starań. Inni z pewnością docenią Twoje wysiłki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
933
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Ta potrawa jest znakomita na wyjątkowe okazje, wymaga pewnej wprawy w kuchennym rzemiośle, ale jeśli chcesz, aby romantyczny wieczór, przyjęcie dla znajomych czy uroczysty obiad, były udane musisz poświęcić nieco czasu i starań. Inni z pewnością docenią Twoje wysiłki.
20
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. rozmaryn
500 g cannelloni
50 g masło śmietankowe
250 g cielęcina
250 g wieprzowina chuda
100 g wątróbka kurczaka
100 g parmezan
50 g masło
2 szkl. bulion drobiowy
1.50 szkl. sos beszamel
1.50 szkl. sos pomidorowy łowicz
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
10 szt. bazylia
2 łyżka parmezan
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószamy mąką i podsmażamy na oliwie. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy na małym ogniu około godziny, podlewając bulionem.
Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrabiamy dłonią.
Cannelloni obgotowujemy w dużej ilości posolonej wody, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na opłukanych talerzach. Szprycą lub malutką łyżeczką napełniamy rurki farszem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, starannie przykrywamy beszamelem, skrapiamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180-200°C. Podajemy z sosem pomidorowym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
933
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.